При колите е като при телефоните - колкото по-умни стават,

...
При колите е като при телефоните - колкото по-умни стават,
Коментари Харесай

Инфотеймънт системите в колите - новата цел на хакерите

При колите е като при телефоните - колкото по-умни стават, толкоз повече знаят за нас. И до момента в който за смарт телефоните, отбраната на персоналните данни и всички приложения, които използваме, се приказва доста, занапред ще чуваме за това какво знаят колите за своите притежатели.

Експертите по киберсигурност предизвестяват, че колите, които имат навигация и връзка с интернет , знаят за нас доста повече, в сравнение с евентуално допускаме. Къде живеем, които са хората, с които най-често приказваме по телефона, по какъв начин да стигнем до техния адрес - това е единствено дребна част от информацията, която се събира в базата данни.

Някои системи на коли изискват и връзка с w-fi мрежата вкъщи и по този начин имат достъп до нейната ключова дума . А това ни прави уязвими, изключително в случай че решим да продадем колата си, тъй като едва ли ще изтрием тази информация.
 Снимка 480423

При опит със закупуване на остарели инфотеймънт системи от коли Tesla е открито, че те към момента пазят персонална информация, като адреса на притежателя и паролата за безжичния му интернет . И по този метод той става евентуална жертва на недоброжелатели и хакери.

Но този проблем е освен в колите, създадени от компания на Илон Мъск, а и при всички с сходни системи - като BMW, Ford, Cadillac и Mercedes-Benz да вземем за пример, написа CNN Business.
 Снимка 480422

Системите в колите, които не са просто навигация, а цялостен миникомпютър, към този момент не са разкош, а изцяло естествена екстра във всички нови коли. Тях сдвояваме със смарт телефона си, с цел да организираме диалози или да имаме достъп до мултимедия. Това е безспорно улеснение, само че не трябва да подценява и рисковете, които крие.
 Tesla, million-miles battery и по какъв начин новите акумулатори за Model 3 и по какъв начин ще трансформират електрическия автомобил
Новата батерия на Tesla, която ще промени играта

Кога да чакаме изненади

Затова специалистите по кибесигурност предлагат, в случай че продаваме автомобила си или сме употребявали подобен чартърен, постоянно да правим фабрично нулиране на системата , с цел да се предпазим от попадане на данни за нас у някого, който може да злоупотреби с тях.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР