При катастрофите човешкият фактор винаги ще бъде важен, но държавата

...
При катастрофите човешкият фактор винаги ще бъде важен, но държавата
Коментари Харесай

Настимир Ананиев: Държавата е абдикирала от темата за пътната безопасност

При злополуките човешкият фактор постоянно ще бъде значим, само че страната я няма, като в следствие нито се реализира надзор, нито се вземат ограничения нещастия като тази край Вакарел да не се повтарят. Това разяснява в студиото на „ Тази сутрин” специалистът по пътна сигурност и някогашен народен представител Настимир Ананиев.

„ Повечето неща, които би трябвало да се създадат, са свързани с контрола на изпълнителната власт. Един депутат може да направи закон и закон има – би трябвало да се поставят колани. Проверява ли някой рейсовете дали се поставят коланите?”, запита той.

Във връзка с злополуката на „ Тракия”, Ананиев означи, че на мястото на катурване на рейса не е имало мантинела и няма условие да има. „ Защо откакто се случи това не се вкара стандарт за еластични мантинели – както е в Италия, както е в Германия, както е във всички европейски страни?”, уточни ексдепутатът.

Той добави, че у нас няма държавни акции за пътната сигурност, няма и предпочитание да се извадят заключения от тревожните данни за починалите в произшествия.

Ананиев цитира част от тях – да вземем за пример, починалите отвън обитаеми места са два пъти повече, в сравнение с в рамките им; жителите над 64 година са губили живота си три пъти по-често като водачи или пешеходци, в сравнение с като пътници; деца се качват на коли и вършат смъртоносни произшествия с тях; челните удари са довели до три пъти повече жертви, в сравнение с страничните; най-вече от починалите при произшествия с единично МПС са в следствие от удар в крайпътно дърво и така нататък Всичко това - единствено за 2017 г.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР