При какви симптоми трябва да се изследваме за хепатит и

...
При какви симптоми трябва да се изследваме за хепатит и
Коментари Харесай

Кога да се изследваме за хепатит

При какви признаци би трябвало да се изследваме за хепатит и какъв брой се заплаща? Според притежателя на лаборатория Недялко Калъчев няма засилен интерес към проучвания след новините за нов тип хепатит при децата.

" След засичане на хепатит стартират проучвания на познатите хепатитни вируси. Те зависят от това дали човек към този момент го е прекарал и дали има ваксина. Резултатите излизат за ден и половина - два. Проверява се дали са повишени индикаторите на чернодробните ензими ", изясни той пред Нова ТВ.

Според него в НЦЗПБ сега се обработват гратис пробите със подозрения за новия хепатит, в случай че те са изпратени от болница. " Не всички неща могат да бъдат " поръчани " от общопрактикуващия доктор. Така официално НЗОК заплаща даденото проучване, само че тъй като не може да бъде подадено от персонален доктор, е мъчно да бъде осъществено ", разкри още Калъчев.

По думите му имунизацията против хепатит Б е наложителна, а за А - пожелателна. " За хепатит С мъчно може да се приказва при деца. Така се стига до проучване на аденовирус ", уточни Калъчев. И добави, че НЗОК не заплаща проучване за новия хепатит, само че покрива сумата за част от другите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР