При изследването на над 25 милиона галактики учените са открили

...
При изследването на над 25 милиона галактики учените са открили
Коментари Харесай

Разпределението на тъмната материя във Вселената е в противоречие с космологичния модел

При проучването на над 25 милиона галактики учените са разкрили необичайно противоречие в астрономическите измервания на звездните купове, което може да заплаши общоприетия космологичен модел. Несъответствието, намерено посредством потреблението на гравитационни лещи, демонстрира, че космосът е по-малко стеснен, в сравнение с се смяташе до момента. Ако резултатите се потвърдят, откритието ще бъде следващият феномен, който излиза от общоприетата картина за Вселената.

„ Все още сме доста внимателни “, споделя Майкъл Щраус от Принстънския университет, теоретичен началник на плана. – „ Не твърдим, че сме разкрили, че цялата сегашна космология е неправилна. Статистиката споделя, че шансът това да е правилно е единствено 1 към 20 – любопитно, само че не напълно безапелационно. Но в случай че астрономическата общественост стигне до същите изводи въз основа на огромен брой опити, каквито вършим ние, може би ще открием, че в действителност в действителност е по този начин “.

Според общоприетия космологичен модел след Големия гърмеж космосът се е състоял от кипяща плазма, която се е разширявала бързо под въздействието на невидима мощ – тъмната сила. С разрастването на Вселената елементарната материя, взаимодействаща си със светлината, се е кондензирала към скупчванията на тъмна материя. Така са зародили първите галактики, свързани с галактически влакна. Астрономите смятат, че елементарната материя, тъмната материя и тъмната сила сформират надлежно към 5%, 25% и 70% от Вселената.

Постепенно обаче учените започнаха да откриват доказателства, които не дават отговор на този модел, споделя изданието Life Science. Едно от тях е несъответствието в оценката на константата на Хъбъл. Наскоро беше разкрито и друго. Това е разграничение в оценката на показателя S8, или кухината, който демонстрира какъв брой огромни са скупчванията на тъмна материя във Вселената. Предишни калкулации, основани на реликтови данни, дефинираха цената на S8 на 0,83, което подхожда на общоприетия модел.

Разминаването се появи след разбор на наблюденията от телескопа „ Субару “, който изследва кривината на светлината, породена от гравитацията. Резултатите, доказани от две други проучвания, демонстрираха, че S8 = 0,77.

Това противоречие може да значи разнообразни неща. Може би космологията бърка за количеството тъмна материя във Вселената или за метода, по който тя образува скупчванията. Може би тъмната сила се е променяла в хода на съществуването си (това пояснение отстранява с един размах и двата казуса: константата на Хъбъл и S8). Но има и друга опция – общоприетият модел е неправилен, пропущаме нещо значимо в него, което към този момент убягва от вниманието ни, и той би трябвало да бъде напълно сменен.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР