При израелски удар в Газа са загинали седем хуманитарни работници

...
При израелски удар в Газа са загинали седем хуманитарни работници
Коментари Харесай

Израелски въздушен удар в Газа уби чуждестранни хуманитарни работници

При израелски удар в Газа са починали седем филантропични служащи от организацията за даване на хранителна помощ World Central Kitchen (на български - Световна централна кухня), съобщи американската неправителствена организация, представена от Франс прес и Асошиейтед прес.

(*Видеото е архивно)

" УСК удостоверява с мъка, че седем членове на нашия екип са били убити в Газа при удар на ЦАХАЛ - израелските въоръжени сили ", се споделя в изказването.

Загиналите са жители на Австралия, Полша, Англия, един човек с двойно американско и канадско поданство, както и минимум един палестинец, прецизира организацията, учредена от известния готвач Хосе Андрес, без да дава дефинитивни числа.

Според УСК служащите са предоставяли нужната храна, пристигнала по море през вчерашния ден, когато станали обект на израелски удар.

Израел заяви, че проверява случая.

Белият дом съобщи нощес, че е " сломен " от гибелта на филантропичните служащи, съобщи Франс прес.

" Съкрушени сме и надълбоко обезпокоени от удара ", съобщи в X говорителката на Съвета за национална сигурност Адриен Уотсън.

" Хуманитарните служащи би трябвало да бъдат предпазени, защото те дават помощ, от която има обезверена потребност, Ние настояваме Израел неотложно да проверява случилото се ", акцентира тя.

От своя страна израелската войска съобщи, че " преглежда трагичния случай на най-високо равнище, с цел да разбере събитията ", и че е " работила в тясно съдействие с УСК " при разпределянето на помощта.

" Световна централна кухня " доставя хранителни помощи и подготвени ястия за хора в потребност, показва Ройтерс. Миналия месец тя заяви, че за 175 дни е сервирала повече от 42 милиона ястия в Газа.

Испанският готвач началник Хосе Андрес основава " Световна централна кухня " през 2010 година, като изпраща готвачи и храна в Хаити след земетресението. Оттогава организацията доставя храна на общности, наранени от естествени бедствия, бежанци на границата на Съединени американски щати, здравни служащи по време на пандемията от Коронавирус, както и на хора в споровете в Украйна и Газа.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР