При избора на UPS има някои важни фактори, сред които

...
Коментари Харесай

Важни фактори при избора на UPS: нов показател добива тежест


При избора на UPS има някои значими фактори, измежду които личната консумация на сила набира все по-голяма значителност (снимка: CyberPower Systems)

Днес доста хора работят от домовете си по няколко дни в месеца или даже през множеството време. Но при прекъсване на електрозахранването, до момента в който преносимите компютри си имат батерия и могат да продължат да работят, друго значимо съоръжение остава „ на мрачно ”, да вземем за пример мрежовата техника. При избора на аварийното токозахранване, известно като UPS, има някои значими фактори, измежду които един нов, набиращ все по-голяма значителност.

В множеството компании, изключително предприятията с значима ИТ техника и вероятно сървърна зала, експертите знаят главните индикатори на UPS: потенциал, синусоида, форм-фактор, време на работа. Но и дребните, и огромните консуматори са склонни да подценяват един различен индикатор: личната консумация на сила. Това е фактор, който освен въздейства на общата цена на владеене, само че се отразява и на „ зелените ” индикатори на дома, домашния офис или бизнеса.

Капацитет

Налице е известно комплициране, когато се приказва за потенциал на UPS системите – сред ограниченията волт-ампер и ват. Това, което в действителност е значимо да следим, са ватовете, споделя Джордж Какавос, продуктов управител за района на Европейски Съюз в Cyber Power Systems – международен производител на UPS системи.

Ватовете ни дават визия за действителната мощ, която се употребява. Волт-амперите постоянно се употребяват като знак за потенциала от мнозина производители, само че това се прави по-скоро по маркетингови аргументи.

Отношението сред волт-амперите и ватовете е съразмерност, която се дефинира от коефициент – прочут е като „ фактор на мощността ”. Например, в случай че имаме UPS с индикатор 1500VA и фактор мощ от 0,6, значи, че той може да издържи единствено 900 вата товар (1500х0,6). Ако UPS има индикатори 1500VA и фактор мощ 0,9, тогава той може да издържи 1350 вата товар. Има разлика, нали?

Времетраене

Друг фактор от огромно значение за избора на UPS е времето за работа, което той може да издържи при обвързвания към него товар при положение на спиране на зареждането.

Тук роля имат видът и броят на батериите, съдържащи се в UPS. Сериозните UPS системи нормално обезпечават и спомагателна опция за разширение на акумулаторите в композиция с издръжливи вградени инвертори за удължение на времето за работа.

Технология, създадена от CyberPower, понижава доста потреблението на сила от самите UPS устройства (снимка: CyberPower Systems)

Синусоидата

Синусоидата на изходящия ток е доста значителен индикатор. Тук не става дума за синусоидата на тока, когато е налице настоящо електрозахранване с изменчив ток (от ел.-мрежата), а за синусоидата, която самият UPS ще създава, когато работи в режим „ на батерия ”, т.е. когато електроподаването е прекратено, показва Джордж Какавос.

При някои UPS системи синусоидата е опростена и в действителност наподобява правоъгълно или стъпаловидно. Подобен тип синусоида обаче не понася добре на някои типове техника – в действителност на много типове техника. Много от актуалните компютри, както и зарежданията на устройства като Apple PC, сървъри, игрови компютри и други изискват чиста синусоида. На процедура всички компютърни системи с Active PFC зареждане не са толерантни към симулирана синусоида на мощността. Ако няма чиста синусоида, при прекъсването на тока UPS най-вероятно няма да може да издържи на товара си, може да прекъсне, или, в случай че натоварването му е в действителност леко, най-малкото ще жужи необичайно. Стъпаловидната синусоида е нездравословна и за самата техника, която употребява подобен ток.

Чиста синусоида е нужна и за всички уреди, които съдържат роторни системи или мощни мотори, да вземем за пример помпи, хладилници и други Същото важи и за някои безжични информационни устройства.

Собствена консумация на сила

Собствената консумация на сила е фактор, който до момента постоянно е бил подценяван при избора на UPS. Каква би била изненадата за един дребен домакински консуматор обаче, в случай че разбере, че неговият UPS употребява 60 вата, до момента в който е в режим „ покой ”, т.е. когато батериите му са изцяло заредени и той просто стои добродушно и чака вероятно спиране на тока, с цел да работи? Изненадата не е приятна.

За един офис с десетки компютри, изключително в случай че компанията има и лична сървърна зала, поддържането на съответните UPS машини неподвижен може да се окаже огромен потребител. Ценовата тежест от поддържането на този потребител неизбежно се отразява върху общата цена на владеене на UPS машината. Освен нея има и още един аспект, който добива по-голяма значителност: екологичният отпечатък.

Предприятията по целия свят са устремени към понижаване на своя екологичен отпечатък, надлежно посредством понижаване на енергийното си ползване. Сградите, да вземем за пример, би трябвало да дават отговор на прецизни и все по-стегнати условия за енергийна успеваемост, осветлението мина към LED технологията поради забележителните икономии, техниката също би трябвало да редуцира енергопотреблението.

Корпоративен модел PR6000ELCDRTXL5U (4500 вата) има лична консумация от едвам 11,5 вата
(снимка: CyberPower Systems)

Този фактор е повода, заради която производители като CyberPower създават системи за понижаване на личната енергийна консумация на своите UPS системи. Наречена „ GreenPower UPS ”, технологията обезпечава до 93% понижение на потреблението на ток за личната работа на машините. Така да вземем за пример, дребният модел EX650E (360 вата) има лична консумация от едвам 4 вата. Големият корпоративен модел PR6000ELCDRTXL5U (4500 вата) има лична консумация от едвам 11,5 вата. Звучи много по-добре от 60 вата за домакински UPS, нали?

Други фактори

Сред останалите фактори при избора на UPS значима роля играе топологията. В това отношение има три вида: офлайн, линейно-интерактивен или напълно онлайн. Обичайно дребните системи за домашно прилагане са в множеството случаи офлайн, а огромните, професионални модели са напълно онлайн.

Типът на батерията има значение. Някои разчитат на общоприети акумулаторни модули, които са всеобщо налични, само че е допустимо да има и такива, които употребяват личен формат. Възможността за замяна на акумулатори също има значение, най-много при огромните UPS отдели за корпоративно прилагане, където някои модели даже разрешават замяна на акумулатори без прекъсване на работата на апаратурата.

Разнообразието от позиция на ползваемост е фактор, който непрекъснато се развива. На пазара има модели, които могат да предложат избор от „ сериозни и некритични ” точки на зареждане, варианти за включване на USB зарядни устройства и други

CyberPower Systems, с чието подпомагане подготвихме тази публикация, доставя на международния пазар необятна гама от USP системи, подобаващи за всички приложения и бюджети. Официален дистрибутор и пряк сервизен сътрудник на производителя в България е компания ADSYS. Повече информация за характерностите на продуктите CyberPower и техните цени можете да намерите на.
48
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР