При избора на продукти за грижа или грим е много

...
При избора на продукти за грижа или грим е много
Коментари Харесай

Какъв е типът на кожата ни, ето как да разберем

При избора на артикули за грижа или грим е доста значимо да знаем какъв тъкмо е видът на нашата кожа. Често неверният избор може да докара до нежелани реакции за кожата, от които по-късно да търсим способи да се отървем.

За благополучие съществуват способи, посредством които можем да установим какъв тъкмо е видът на кожата, без даже да е належащо да посещаваме експерт. В тази публикация ще си поговорим повече по тематиката и се надяваме, че това ще ви бъде от огромна изгода при идващото извършване на покупки на артикули.
 Нормална кожа
Най-балансираният вид. Не е склонна към омазняване или сухота. Може да се появи лек искра в Т-зоната при топло време, след подготовка или в края на деня.

Характеристики - порите не са изразени, текстурата наподобява гладка, нормално обриви и възпаления или липсват, или се появяват рядко и бързо изчезват, няма податливост към лющене, неспокойствие и обтягане, реагира обикновено на почистващи препарати.
 Суха кожа
Произвежда по-малко себум от естественото. Липсата му води до изтъняване на липидния пласт и вследствие на това кожата е обезводнена.

Характеристики - порите не са изразени, липсва хидратация, текстурата наподобява неравномерна и грапава, заради незадоволителна хидратация може да се появи зачервяване, податливост към лющене и обтягане, по-малко еластична от естествената, има податливост към ранни признаци на стареене.

Понякога има градации при оценката на сухотата на кожата: суха, доста суха, извънредно суха.

Сухата кожа създава малко количество себум, не предизвиква съвсем никакъв дискомфорт и с хидратиращ крем положението се усъвършенства. Склонна е към лющене, само че казусът се взема решение елементарно.

Много сухата кожа създава доста малко себум. Често налице са сърбеж, стягане, лющене, зачервяване. Има потребност от в допълнение поддържане, навлажняване и успокояваща грижа.

Изключително сухата кожа е по-често срещана по тялото, в сравнение с лицето. Ярък образец са сухи и напукани пети и лакти, както и сърбящи рани по ръцете.
Мазна кожа
Произвежда повече себум от естественото. Склонност към омазняване по всички елементи на лицето, изключително Т-зоната, челото и брадичката.

Характеристики - видимо разширени пори, податливост към черни точки, обриви и зачервявания, след измиване може да има чувство за лоен филтър
Комбинирана кожа
Най-често срещаният вид кожа. Произвежда повече себум в Т-зоната (чело, нос и брадичка), бузите остават естествени или сухи. Нуждае се от комбинирана грижа, която дава отговор както на сухата, по този начин и на мазната кожа.

Характеристики - запушени пори в зоните с нараснало произвеждане на себум, възможност от обриви, компликации при избора на цялостна грижа.
 Чувствителна кожа
Чувствителна кожа се назовава кожа, която постоянно реагира на външни дразнители: ниска температура, аромати, търкане и други

Определянето на вашия вид кожа и нейните потребности може да бъде мъчно. Поради това е елементарно да се вършат неточности. Как да разберете от какво се нуждае кожата и кои потребности са преди всичко?

За да определите вярно вашия вид кожа на лицето, ще ви би трябвало тънка бяла салфетка или лист хартия, вода и 40-50 свободни минути.

Измийте лицето с топла вода без почистващи препарати. Подсушете кожата без триене. Изчакайте 30–40 минути, до момента в който се създаде естественото за кожата количество себум.

В този диапазон избягвайте тренировки, готвене или излагане на слънце. Анализирайте положението на кожата и разпределението на мазния искра. Можете да допрете чистата кърпичка до челото, носа, брадичката и двете бузи.
Ако:
Кожата ви свети отмерено и салфетката залепва по всички места и остават следи по нея - мазна кожа.

Кожата лъщи в Т-зоната и салфетката залепва единствено по челото и носа - комбинирана кожа.

Кожата е суха и салфетката въобще не залепва за лицето и остава безусловно чиста - кожата е естествена.

Салфетката не залепва за лицето и остава чиста, само че кожата сърби и е стегната - суха кожа.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР