"При инвестирани до момента над 3 милиарда лева в проекта

...
"При инвестирани до момента над 3 милиарда лева в проекта
Коментари Харесай

Енергийният министър: АЕЦ Белене може да е готова до 2029-а

"При вложени досега над 3 милиарда лв. в плана АЕЦ „ Белене " и оборудването, което стои на площадката, не знам кой би поел отговорност нищо да не се предприеме ". Това сподели пред bTV енергийният министър Теменужка Петкова, където разяснява отчета на Българска академия на науките по отношение на плана „ Белене ".

„ Това, което Българска академия на науките прави като извод в отчета, е, че най-лошият сюжет е, в случай че нищо не се подхваща ", сподели Петкова.

„ Българска академия на науките счита, че продажбата на оборудването би трябвало да бъде последната алтернатива, която би трябвало да бъде прегледана ", посочи министърът. „ Предишното остаряло съоръжение за плана АЕЦ „ Белене " беше върнато назад на съветската страна и беше продадено за жълти стотинки ", напомни тя.

„ Българска академия на науките не преглежда вид, в който ще се наложи спомагателна инвестиция от страна на страната. Ние разполагаме с най-ценното за този план - с площадка, която е лицензирана, с съоръжение, което сме платили, и с нотификация на плана ", акцентира Петкова.

„ 10,5 милиарда евро са алената линия, която Българска академия на науките счита, че не би трябвало бъде прекрачвана от позиция на разноските, които би трябвало да бъдат вложени в плана.Отделно от това Българска академия на науките споделя, че лихвата би трябвало да е под 4,5%, а съотношението дълг - личен капитал да е 70:30 ", разясни министърът.

„ Българска академия на науките несъмнено споделя, че има разновидности, в които планът е финансово жизнерадостен ", посочи тя.

Енергийният министър разясни, че Българска академия на науките разиграва няколко сюжета. Единият е с оптимален размер на разноските, с рента над 4,5% и съответствие дълг – личен капитал, друго от това, което Българска академия на науките показва. Там са разиграни 90 комбинации. „ Когато разноските са оптимално повишени, тогава планът е финансово нежизнеспособен в нито една от 90-те комбинации. Но в другите сюжети се оказва, че планът е финансови жизнерадостен ", обясни Петкова.

Ако стартираме да построяването на АЕЦ „ Белене " през 2019 година, тя ще бъде подготвена през 2028 - 2029 година, стана ясно още от думите на енергийния министър.

Според нея не се изключва нито един вид, а без „ Росатом " този план няма по какъв начин да бъде осъществен. „ Все отново „ Росатом " е конструктор на плана, те са производители на това съоръжение и без „ Росатом " доста мъчно бихме създадем каквото и да било ", сподели Петкова.

Тя добави, че съхранението на оборудването се реализира на площадката на АЕЦ „ Белене " и не изисква кой знае какви вложения или специфични познания и умения. „ Но с цел да бъдем безусловно сигурни, че то ще се съхранява по метод, който ще подсигурява неговото качество, НЕК ще подпише контракт с „ Атомстройекспорт ", който да ни подсигурява, че те ще вършат обзор и контрол във връзка с съхранението на оборудването ", уточни енергийният министър.

Тя изрази вяра скоро тези диалози.да стартират, с цел да има изясненост по тематиката в обозримо бъдеще.

Петкова не се съгласи с изказванията на някогашния енергиен министър Румен Овчаров, че оборудването за АЕЦ „ Белене " стои под намерено небе.

„ Оборудването се съхранява, както е написано в стандартите на заводите производители, тъй че опасенията са изцяло неоснователни ", безапелационна беше тя.

„ Съществува разновидността с потреблението на реакторите, или на единия от тях, за седми блок на АЕЦ „ Козлодуй ", само че това би трябвало да бъде идващ вид, в случай че първият не се осъществя сполучливо ", означи енергийният министър.

„ Мисля, че цената на електрическата сила ще остане такава, каквато регулаторът я е определил ", съобщи тя във връзка при започване на зимния отоплителен сезон.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР