При гръмотевична буря е по-добре да останете в колата, отколкото

...
При гръмотевична буря е по-добре да останете в колата, отколкото
Коментари Харесай

Какъв е рискът, когато мълния удари колата


При гръмотевична стихия е по-добре да останете в колата, в сравнение с да сте навън
(снимка: CC0 Public Domain)

С татистиката сочи, че всяка година мълниите убиват най-малко 6000 души по света. Но какво се случва, когато гръмотевична стихия ви „ хване ” в колата – по-опасно ли е в сравнение с на открито или назад ?

Мълнията е електрически искров разряд в атмосферата. Силата на тока доближава 500 000 ампера, а напрежението варира от няколко десетки милиона до милиард волта. Разбира се, това е сериозна опасност за живота.

Човекът бива удрян от гръмотевица постоянно в открити пространства, защото електрическият ток протича през канала с минимум противодействие, което като цяло дава отговор на най-краткия път от гръмотевичния облак до земята.
още по тематиката
Но в случай че сте в колата при мощна гръмотевична стихия? Всъщност навън място подобен железен предмет като каросерията на автомобила е като гръмоотвод. Тогава няма потребност да се страхувате за живота си – вашия и на останалите пасажери в колата!

Каросерията на автомобила играе ролята на клетка на Фарадей – ще поеме удара и ще изпрати електрическия разряд през колелата към земята. Обикновено гръмотевичната стихия е съпроводена от дъжд, а гумите, изключително мокрите, са отличен проводник.

Но и сухата гума няма да е спънка за мощен електрически разряд. Вярно е, че в този случай автомобилът може да претърпи осезаеми вреди: това важи изключително за каросерията и даже за бордовата електроника.

Това, което несъмнено не би трябвало да вършиме, е да излезете от колата при гръмотевична стихия и да докоснете металните ѝ елементи – в този случай мълнията ще влезе в земята през човешкото тяло. Най-добре изчакайте неприятното време вътре, пробвайки се да не докосвате нищо.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР