При голям интерес, с много весело настроение и впечатляваща креативност

...
При голям интерес, с много весело настроение и впечатляваща креативност
Коментари Харесай

Интерактивната изложба „Книгата – От камъка до пиксела“ гостува в Пловдив

При огромен интерес, с доста радостно въодушевление и впечатляваща креативност на участниците, интерактивната галерия „ Книгата – От камъка до пиксела “ гостува и през днешния ден в регион „ Тракия “, с цел да предложи на любознателните пловдивчани вълнуваща среща с книгата и трансформацията ѝ през вековете.

Мястото, пред книжарница с задача „ Надежда “ на съдружие „ Паралелен свят “ в бл.15, напълно не е определено инцидентно. Книжарницата е в една и съща постройка с работилницата, в която децата и младежите с интелектуални усложнения и аутизъм и техните родители създават сувенирите, картичките, ключодържателите и празничната декорация, предлагани в нея. Така екипът на фондация „ Про Либрис “ е още веднъж покрай своите другари, които всекидневно се нуждаят от поддръжката на хората с положителни сърца.

Проектът „ Книгата – От камъка до пиксела “ се състои от три съставния елемент – интерактивна, просветителна галерия, ситуирана в градското пространство, любопитни макети и креативен работилници и е екипиран и с QR кодове, които препращат към Уеб приложение и добавена действителност. На 19 и 20 ноември (събота и неделя) изложбата ще бъде ситуирана до Младежкия център на Гребната база.

Многобройните гости през вчерашния ден имаха опция да се срещнат с забавни обстоятелства, свързани с развиването на изкуството на книгата през другите исторически интервали, започвайки от Античността, през Средновековието, Просвещението, Модернизма до съвремието. Освен а информацията в таблата за четене, са показани и  неповторими модели, мостри и макети, направени посредством синтез на типичен и съвременни технологии: дървообработване, металообработване, 3D моделиране и принтиране. Моделите показват изцяло достоверни технологии от предишното и са работещи. В особено обособени пространства с маси се организират „ Творчески работилници “ с демонстрации на забавни техники за шиене на книга и подвързия, под движимостите упътвания на художниците Александър Гьошев, Аделина Васева, Калина Илиева и Мария Неделчева.

Проектът на фондация „ Про Либрис “ ще бъде развиван в 4 следващи години. Всяка година тематиката на изложбата ще е друга –„ Книжно тяло и подвързия “, „ Калиграфия “, „ Илюстрация “, „ Печат “. Темата на изложбата за 2022 година е „ Книжно тяло и подвързия “.

„ Фондацията взе участие в планове, насърчаващи основаването на художествени обекти в региона на графичните изкуства и изследователска активност. Основната активност на Про либрис е да разпространява изкуството на книгата във всичките му аспекти. Ние сътворяваме книги, албуми, изложения с съвременен и атрактивен дизайн. Дизайнът е нашето главно средство да преведем на наличен за младежите език комплицирани и публично значими тематики. Фондацията разполага с екип от експерти, притежаващи богат опит в региона на графичния дизайн, илюстрацията и образните изкуства “, разказа  доц.д-р Александър Гьошев, ръководител на „ Про Либрис “. Професионалната му реализация е обвързвана с художествената редакция и оформление на книги. Художник е на десетки албуми на историческа, културна и художествена тема, учебници и образователни пособия, книги, исторически летописи и други Преподавател по графичен дизайн и илюстрация в АМТИИ – Пловдив. Активно работи като художник на книги и албуми, свързани с историята на Пловдив, поради което е притежател на „ Почетен знак на Пловдив “ за цялостна активност в региона на художественото оформление на книги, свързани с историята и паметта на града.

Проектът „ Книгата – От камъка до пиксела “ се реализира с поддръжката на община Пловдив като част от Културния календар на града. Входът е свободен!.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР