При голям интерес от страна на гражданите премината първата информационна

...
При голям интерес от страна на гражданите премината първата информационна
Коментари Харесай

Благоевград, Гоце Делчев, Петрич и Сандански ще могат да кандидатстват по програма за саниране на жилища

При огромен интерес от страна на жителите премината първата осведомителна среща от акцията на Областен информативен център – Благоевград, която започва през днешния ден. Собственици на жилища, представители на локални и регионални администрации и бизнеса се събраха в офиса на ОИЦ, където специалистите на центъра показаха идни благоприятни условия за въвеждане на ограничения за енергийна успеваемост.

Как ще могат да се санират жилищни, обществени, индустриални и търговски здания и да се построяват фотоволтаични системи и слънчеви системи за битова гореща вода с пари от Европа обясни шефът на ОИЦ – Благоевград Бисер Младенов. Средства за финансиране на тези ограничения ще бъдат предоставяни от Програма за развиване на районите, Програма „ Околна среда “ и Национален проект за възобновяване и резистентност.

Мерките са разграничени главно в две направления – саниране на здания и ограничения за енергийна успеваемост, ориентирани към монтиране на слънчеви системи за битова гореща вода и за създаване на фотоволтаични системи, разяснява Младенов.

Четири общини от област Благоевград – Благоевград, Гоце Делчев, Петрич и Сандански, ще могат да аплайват по стратегия «Развитие на регионите» за енергийна успеваемост и стабилно възобновяване на жилищни и публични здания. Енергийно небогати семейства от 21 български общини с нарушено качество на атмосферния въздух, измежду които и Благоевград пък, ще могат да кандидатства по стратегия «Околна среда» за подмяна на печки на твърдо гориво с различни източници на отопление, както и за планиране, закупуване, доставка и инсталиране на машини, съоръжени и други. Очаква се финансирането за тази мярка да е напълно безплатно.

От Националния проект за възобновяване и резистентност ще бъде обезпечена поддръжка за стабилно енергийно възобновяване на нежилищния фонд, където с изключение на бенефициентите по «Развитие на регионите» възможни претенденти ще са и микро, дребни, междинни и огромни предприятия. По НПВУ се чака да бъдат обезпечени и средства за енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд, където ще са възможни многофамилни жилищни здания в режим на етажна благосъстоятелност.

Важно изискване за кандидатстващите за поддръжка за енергийно възобновяване на жилищния фонд по НПВУ е съществуването на направени техническо проучване и проучване за енергийна успеваемост и механически паспорт на постройката, които притежателите на парцели ще би трябвало да финансират със лични средства. Кандидатите, подали документи до месец март 2023 година, ще могат да се възползват от 100% финансиране за всички действия, касаещи СМР, като след този период безвъзмездната помощ ще бъде понижена на 80%.

Дискусията за това кой, защо и по кое време ще може да кандидатства стартира още преди началото на осведомителната среща в Благоевград. Въпреки обявеното от министъра на районното развиване Гроздан Караджов за предстоящо пускане на първите ограничения за енергийна успеваемост по Националния проект за възобновяване и резистентност през месец септември, сдруженията на притежателите към този момент са почнали да приготвят своите документи, стана ясно по време на срещата. Бъдещите кандидат-бенефициенти към този момент са в контакт с компании, извършващи техническо и енергийно проучване и правене на механически паспорти на постройките.

Събитието в Благоевград беше първото от осведомителната акция, която Областен информативен център ще организира във всички общини в региона. Кампанията ще протече под формата на осведомителни срещи и открити приемни, по време на които чиновниците на ОИЦ ще дават настояща информация както за ограниченията за енергийна успеваемост, по този начин и за други благоприятни условия за кандидатстване за европейско финансиране в разнообразни посоки. Следващото събитие от графика на центъра е на следващия ден от 10.30 часа на площада в град Симитли.


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР