При гласуване в сряда евродепутатите от комисията по икономически и

...
При гласуване в сряда евродепутатите от комисията по икономически и
Коментари Харесай

Комисията по икономически и парични въпроси на ЕП препоръча Кристин Лагард за председател на ЕЦБ


При гласоподаване в сряда евродепутатите от комисията по стопански и парични въпроси предложиха Кристин Лагард за поста на ръководител на ЕЦБ. По-рано същия ден Лагард показа своите цели за Европейската централна банка пред парламентарната комисия. 37 евродепутати гласоподаваха в поддръжка на назначението й, 11 - „ срещу “ и 4 - „ въздържал се “. Окончателното гласоподаване в пленарна зала за потвърждаване на кандидатурата се чака да се организира по време на пленарната сесия на Екологичен потенциал от 16 до 19 септември, заяви пресофисът на Екологичен потенциал.

Изслушването в сряда разреши на евродепутатите от парламентарната комисия по стопански и парични въпроси да oценят претендента и да изготвят рекомендация дали Лагард би трябвало да получи поддръжка от Европарламента.

Приоритетите на Лагард

Голяма част от въпросите на евродепутатите бяха свързани с опцията ЕЦБ да даде по-голям приоритет на своите отговорности, свързани с поддръжката на икономическото развиване, заетостта и обществената отбрана, в това число посредством преразглеждане на своята парична рамка. Много от въпросите бяха свързани и с нуждата за по-ефективно консолидиране на битката против климатичните промени в мандата на банката.

Евродепутатите се интересуваха по какъв начин биха могли да бъдат смекчени, изключително посредством програмата за количествено облекчение, отрицателните резултати, произлизащи от изключителните ограничения на ЕЦБ - като да вземем за пример ниските лихви по депозитите; нуждата да се преразгледа кодекса за държание на банката; ролята на еврото като аварийна валута, и по какъв начин решенията на ЕЦБ могат да бъдат по-добре обяснени на хората.

В своите отговори Кристин Лагард се съгласи, че е време да бъде преразгледана паричната политика на ЕЦБ за да бъдат адресирани новите провокации като небанковото кредитиране, финансовите технологии, криптовалутите и климатичните промени. Тя акцентира, ще се бори за това климатичните промени да се трансфорат в приоритет за ЕЦБ, имайки поради, че те могат да доведат до „ сериозни опасности на макро равнище “. Финансирането на екологичния преход е нещо, което всички стопански субекти, в това число ЕЦБ, ще би трябвало да слагат като приоритет.

Лагард също по този начин означи, че въпреки количественото облекчение, подхванато от ЕЦБ, в действителност е довело до някои отрицателни резултати, цялостните резултати от тази политика са позитивни и тя чака тази “много удобна позиция да се резервира за дълго време “.

Комуникирането и разясняването на решенията на банката на хората ще бъде една от главните й задания като предстоящ ръководител на банката. „ Необходимо е Европейската централна банка да схваща и да коментира своите решения освен на пазарите, само че и на хората “, съобщи Кристин Лагард.

Номинацията на Кристин Лагард

Кристин Лагард бе номинирана през юли 2019 година от водачите на страните в Европейски Съюз за правоприемник на Марио Драги, чийто мандат изтича в края на октомври. Тя беше изпълнителен шеф на Международния валутен фонд от 2011 година, а преди този момент е заемала няколко пъти министерски постове във Франция, в това число като министър на стопанската система, финансите и индустрията от 2007 до 2011 година

Председателите на ЕЦБ се назначават за еднократен мандат от осем години по решение на държавните и държавните глави в Европейски Съюз, само че преди този момент Парламентът би трябвало да изрази мнението си. Мнението на депутатите не е обвързващо за Европейския съвет, само че има тежест за легитимността на претендента, защото идва от демократично определения орган на Европейски Съюз.

Ако Кристин Лагард получи поста, тя ще бъде първата жена отпред на ЕЦБ. Депутатите в Екологичен потенциал са заявявали, че желаят да видят повече дами на висши позиции в областта на стопанската система и паричната политика.

ЕЦБ и Европейският парламент

Ключов принцип в работата на Европейската централна банка е нейната политическа самостоятелност, което значи, че тя е свободна да преследва заложената й цел да поддържа постоянни цени, без да бъде подлагана на политически напън.

Въпреки това в полза на демократичната отчетност ръководителят на Европейската централна банка се явява на чувания на всеки три месеца в комисията на Екологичен потенциал по стопански и парични въпроси. Целта на така наречен „ разговор по въпорсите на паричната политика “ е банката да изясни своята парична политика и решения пред определените представители на европейските жители.

Председателят на ЕЦБ също по този начин показва годишния доклад на банката на пленарно съвещание и дава отговор в писмена форма на документално заложени въпроси от депутати.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР