При формирането на енергийните си политики българското правителство подценява възможностите,

...
При формирането на енергийните си политики българското правителство подценява възможностите,
Коментари Харесай

България неглижира малките ВЕИ проекти като шанс за енергийна независимост

При образуването на енергийните си политики българското държавно управление подценява опциите, които дават дребните производства на електрическа енергия от възобновими източници за облекчаване на личното или общинското ползване и за повишение на енергийната самостоятелност на страната. ВЕИ технологии са представяни като скъпи, като обременяващи сметките за ток и свързани с корупционни практики.

В допълнение има административни спънки пред инсталирането на слънчеви покриви на къщи в квартала да вземем за пример. Липсват финансови механизми за подкрепяне на планове за произвеждане на ток вкъщи за персонални потребности или на квартала и селището, както и ясни регулации за присъединение към мрежата на сходни потребители-производители, за точното премерване на тяхната консумация и отдадената от тях сила в мрежата. Отделно електроразпределителните сдружения вършат всичко допустимо да попречват такива планове, тъй като те им " подяждат " бизнеса. В резултат на това едвам една трета от хората у нас считат развиването на ВЕИ технологиите за значимо, 80 % избират страната да дефинира цените на електрическата енергия съгласно стандарта на живот, а едвам 18 на 100 поддържат освобождението на цените на тока.

Това стана ясно в четвъртък по време на конгрес " Как да сме енергийно самостоятелни? ", проведен " Грийнпийс-България " в партньорство с Бюрото на Европейския парламент в България.

Участие в профилираното събитие взеха над 70 представители от институционалните, бизнес и публичните кръгове.

Деканът на Стопанския факултет на Софийския университет Атанас Георгиев уточни, че огромните енергийни планове не способстват за енергийната самостоятелност. Тя може да се реализира с целенасочена политика за превръщането на потребителите в производители и потребностите на консуматорите да са в центъра на създаване на услугите и продуктите - дали електрическата енергия ще е нужна за улично осветяване, за отопление, за зареждане на електрическия автомобил или за друго.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР