При фаза на спад (рецесия, криза) на бизнес цикъла на

...
При фаза на спад (рецесия, криза) на бизнес цикъла на
Коментари Харесай

Повече безработни ще брои БСК при скок на минималната работна заплата

При фаза на спад (рецесия, криза) на бизнес цикъла на българската стопанска система увеличението на равнищата на МРЗ води до повишение на безработицата. За това предизвестяват от Българската стопанска камара във връзка дебатите от последните месеци за смяна на минималната работна заплата.

В момента, а и в средносрочен интервал, българската стопанска система навлиза в интервал на спад . Брутният вътрешен продукт е под капацитета си и даже се следят позитивни трендове. Това се дължи в огромна степен на изтласкване, основано върху бюджетен недостиг, а не на жизненост на стопанската система. Национален статистически институт е отчел едвам 0.4% напредък на Брутният вътрешен продукт за трето тримесечие на 2021 година при приблизително 3.9% за Европейски Съюз (НСИ, 2021), напомнят от камарата.

В тази обстановка на низходяща фаза за бизнес цикъла на българската стопанска система едно прекалено нарастване на МРЗ ще докара до нарастване на безработицата , предизвестява Българската стопанска камара.

Позицията на УС на БСК, че:
МРЗ е функционалност на резултата (ползите) от положения труд. Основен фактор за нейното повишение следва да бъде повишаването на продуктивността на труда в съответните браншове, измерена посредством индикатора брутна добавена стойност на един ангажиран. МРЗ не може и не би трябвало да служи за решение на обществените проблеми в обществото, включително на тези за бедността и общественото изключване. Решенията за актуализация на МРЗ не би трябвало да се вземат под напън, а след сериозна оценка на въздействието. В дълготраен проект, повишението на трудовите хонорари изисква ускорение на вложенията в браншове с висока добавена стойност, възходяща продуктивност на труда, софтуерно възобновяване и нововъведения, решителни промени на системата на образованието и професионалното образование.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР