При едно от най-спешните състояния в кардиохирургията с висока смъртност

...
При едно от най-спешните състояния в кардиохирургията с висока смъртност
Коментари Харесай

Наш лекар спаси жена с 5% шанс за живот

При едно от най-спешните положения в кардиохирургията с висока смъртност проф. Димитър Петков се трансформира в избавител, и то нееднократно. Негов пациент е Надежда Димитрова, която е имала 5% късмет за живот, когато отива на доктор, тъй като се усеща изморена непрекъснато.

Докторите я изпращат на проучвания и тя чува страшната диагноза – дисекация на аортата.

„ Това е едно от най-спешните положения в нашата компетентност – кардиохирургията, тъй като води до гибел в 90% от случаите, в случай че не се лекува оперативно през първата година. Ние даваме наряди 24 часа, 7 дни през седмицата, с цел да може тези пациенти оптимално бърза да ги оперираме “, изясни проф. Димитър Петков.

След проучванията Надежда е изпратена на незабавна интервенция и попада в екипа на проф. Петков.

„ Това в действителност е знамение, че съм жива. Преди интервенцията правех 2-3 крачки и спирах да си почивам. Сега съм доста по-добре “, споделя дамата.

Проф. Петков изясни пред БТВ, че се е наложило да се смени аортната клапа, а интервенцията е траяла цели 6 часа.

Подобни пациенти като Надежда постоянно идват по неотложност в кардиологията, а на година са 5-7% от случаите, добави медикът.

Той изясни и какво може да ни подскаже, че сходно положение заплашва живота ни. 

„ Силната болката в гърдите с изключение на инфаркт значи и дисекация на аортата. Затова би трябвало наложително пациентът да отиде на доктор “, сподели хирургът.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР