При едно от най-смъртоносните корабокрушения в източното Средиземноморие 86 тела

...
При едно от най-смъртоносните корабокрушения в източното Средиземноморие 86 тела
Коментари Харесай

86 загинали при корабокрушение на мигранти край Сирия

При едно от най-смъртоносните корабокрушения в източното Средиземноморие 86 тела бяха извадени от лодка с мигранти от Ливан потъна край крайбрежията на Сирия, оповестиха държавните медии в събота.

Филипо Гранди, Върховният комисар на Организация на обединените нации за бежанците, назова това " сърцераздирателна покруса ". Издирвателните действия не престават, като няколко души към момента са в неопределеност след потъването на лодката в четвъртък. „ Броят на починалите набъбна до 86 “, сподели началникът на сирийските пристанища Самер Кбрасли в събота, по отношение на предходните 73 жертви, за които бе обявено от формалната осведомителна организация САНА. Най-малко 20 избавени души се възвръщат в лечебни заведения в Сирия, някои са в тежко положение.

Ливан приютява над милион бежанци от гражданската война в Сирия, само че от 2019 година е заседнал във финансова рецесия, избрана от Световната банка като една от най-лошите в съвременността. Страната се трансформира в стартова площадка за незаконна миграция, като личните й жители се причислиха към сирийските и палестинските бежанци, настояващи да изоставен.

Над 450 000 палестинци са регистрирани в Ливан, съгласно организацията на Организация на обединените нации за палестинските бежанци UNRWA.

Около 150 души са били на борда на дребната лодка, която потъна край сирийското пристанище Тартус, на към 50 километра северно от ливанското пристанище Триполи, откъдето мигрантите отплаваха. Тези на борда са били най-вече ливанци, сирийци и палестинци, в това число деца и възрастни хора, споделиха от Организация на обединените нации.

От 2020 година насам Ливан следи скок в броя на мигрантите, употребяващи неговите крайбрежия, с цел да стигнат до Европа. Повечето от лодките, тръгващи от Ливан, се насочват към влизащия в Европейски Съюз остров Кипър, на към 175 километра на запад.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР