При донорската ситуация в Бургас преди ден сме дарили още

...
При донорската ситуация в Бургас преди ден сме дарили още
Коментари Харесай

След решението на Виена за трансплантациите: Преговаряме с клиники на други места в чужбина

При донорската обстановка в Бургас преди ден сме дарили още един бял дроб по линия на Евротрансплант в Хановер. В същото време клиниката във Виена, с която България подписа съглашение за белодробни трансплантации, удостовери пред bTV, че стопира приема на всички чужденци.
Чакащите у нас за белодробна трансплантация в Австрия остават без конкуренция Вече преговаряме с Германия и други европейски клиники, само че към този момент без резултат
Всяка крачка за 54-годишният Георги Георгиев от Хасково го остава без мирис.

Георги е един от чакащите за белодробна трансплантация. Вече е викан във Виена при донорска обстановка преди 4 години, когато в действие е предходното съглашение.

Новината, че австрийската клиника още веднъж стопира да ни трансплантира, мъжът приема с мъка.
" Те просто си играят с нашия живот, без да ги интересува дали сме заболели, какъв брой сме заболели, какво можем да вършим, по какъв начин живеем ", споделя Георги.

bTV се свърза с Клиниката във Виена.

Снимка: btvnovinite.bg
" Във връзка с потенциала пациенти от други страни сега не може да се лекуват във Виенската многопрофилна болница ", обявиха от там.

Снимка: btvnovinite.bg
Здравното министерство популяризира писмо, изпратено от клиниката.

" Преди няколко дни, нашият финален български пациент, включен в листата с чакащи, мина през трансплантация. За страдание ние не можем да одобряваме бъдещи пациенти за трансплантация, въз основа на ограничаване на нашия личен потенциал ", се споделя в писмото.
Първи трансплантиран българин с бял дроб във Виена след спиране от две години (ВИДЕО) Операцията на Илияна Христова е осъществена на 30 юли, тя се възвръща
" Когато се възобнови договорът при започване на тази година имаше някаква вяра. Но общо взето, това министерство с изключение на да приказват, нищо друго не се прави ", счита Георги.

Агенция " Медицински контрол " увери, че към този момент се водят договаряния с други клиники.

Сред огромните европейски центрове за белодробни трансплантации попадат клиники в Хановер, Есен, Льовен, Амстердам и Марсилия.

" В момента, в който към този момент нямаш контракт с никой, ти се обръщаш към Евротрансплант, те да разпитат всичките клиники, някоя клиника да хареса концепцията да лекува българи и да се влезе в идващ контракт ", изяснява Стефан Тамбурев.

Вече на 54, Георги към този момент търси живот в друга страна. Според него единственият излаз за чакащите към този момент е емиграцията.

Заедно с Георги в листата на чакащите са още 17 души.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР