При договарянето между компанията Пфайзер и ЕК становището на България

...
При договарянето между компанията Пфайзер и ЕК становището на България
Коментари Харесай

България отказва нови доставки на ваксини срещу Ковид

„ При договарянето сред компанията " Пфайзер " и Европейска комисия мнението на България бе, че желаеме да получаваме дози ваксини срещу Ковид-19 единствено в случай че имаме потребност. Обсъжда се предоговаряне и възнаграждение на тъй наречените такса " наказателна клауза " за ваксини, които още не са създадени, само че България и Полша застават на позицията, че няма да подпишат такова предложение “, съобщи служебният здравен министър Асен Меджидиев, представен от БГНЕС.

Меджидиев посочи, че Полша поддържа България във връзка сегашните договаряния за продължение на изкупуване на дозите ваксини. „ Министерски съвет взе решение, че страната няма да се причисли към ново предоговаряне и доставки на ваксини. При договаряне сред " Пфайзер " и Европейска комисия мнението на България бе, че желаеме да получаваме ваксини единствено в случай че имаме потребност. 1,4 млн. дози са имунизациите, които са платени, само че няма на кого да ги прилагаме, да не приказваме за големия брой, който следва да бъдат доставени. Обсъжда се предоговаряне и възнаграждение на тъй наречените такса " наказателна клауза ", в случай че се откажем от новите дози ваксини, само че България и Полша застават на позицията, че няма да подпишат такова предложение “, сподели още Меджидиев.

" Полша и България се намират пред доста сходни провокации в областта на дигитализацията на опазването на здравето, неналичието на фрагменти в бранша, както и повишение на информираността във връзка здравна профилактика и имунизирането на жителите ", заяви здравният министър на Полша Адам Ниеджиелски. „ Най-важното, за което постигнахме единодушие, е Общата позиция по предоговарянето на изискванията за доставки на ваксини против Ковид-19, която е отрицателна. Неприемливо е обществените финанси за опазване на здравето да бъдат харчени за ваксини, които няма да бъдат употребявани “, сподели още полският здравен министър. Обмисляме общо писмо до Урсула фон дер Лайен, ръководителят на Европейска комисия, както и до " Пфайзер ", с което да молим за тяхната социална отговорност “, акцентира още той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР