При добра организация е постижимо завършването на проекта за изграждане

...
При добра организация е постижимо завършването на проекта за изграждане
Коментари Харесай

Иван Хиновски: Седми блок на АЕЦ “Козлодуй“ може да бъде завършен през 2033 г.

„ При добра организация е постижимо завършването на плана за създаване на Седми блок на АЕЦ „ Козлодуй ” през 2033 година С американски и европейски компании подобен план не може да се осъществя непрозрачно ”. Това съобщи енергийният специалист Иван Хиновски пред Нова нюз. Той напомни, че за градежа на Осми блок на нуклеарната ни площадка е належащо да има спомагателен Оценка на въздействието върху околната среда. „ Процедурата изисква Оценка на въздействието върху околната среда за втори блок, който да се построи там ”, разясни той.
Прочетете още
„ Изграждането на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „ Козлодуй ” биха коствали сред 5 и 7 милиарда $. Това е сред 120 и 150 евро или $ на мегават час. Това е под цената на една Топлоелектрическа централа с отчитането на разхода за нездравословните излъчвания ”, сподели безусловно Хиновски без да се разясни дали сметките му са в евро или в долари за мегават часа.

Той изясни, че топлоелектрическите централи са значими за енергийния баланс, само че: " тази технология си отива, както си отидоха парните локомотиви. Въглищните централи в идващите 10-20 години ще имат доста значима функционалност до момента в който се изградят нуклеарните централи ”.

Според него не трябва да се бърка акциза, който България упорства да получава от преноса на газ през наша територия, това не са директни такси. „ Всяка страна е суверенна да дефинира спомагателни акцизи за енергийни услуги, които тя реализира. Не виждам никакво несъгласие с европейските наставления, това не е смяна в контракта за пренос ”, сподели Хиновски във връзка сезирането на Конституционния съд от президента Румен Радев за новите енергийни вноски върху преноса на газ. „ Това е данък за енергийна услуга ”, отбрани препоръчаната такса енергийният специалист. " Суверенно право на всяка една страна е да трансформира на своята територия такси, акцизи и мита ", повтори Иван Хиновски.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР