При диабет е много важно да се обърне внимание на

...
При диабет е много важно да се обърне внимание на
Коментари Харесай

Кои продукти са полезни за диабетици

При диабет е доста значимо да се обърне внимание на това какво би трябвало да се яде и какво да се заобикаля, тъй като грешките в храненето могат да причинят съществени здравословни проблеми.

Много хора не знаят, че имат диабет, до момента в който не получат затруднения. Те употребяват разнообразни храни и питиета , които въздействат на организма им. Някои храни са безвредни, до момента в който други провокират струпване на глюкоза в кръвта и покачват равнищата на захар.

Ако сте изложени на риск от развиване на диабет или в случай че към този момент имате диабет, вашата диета играе огромна роля за възобновяване ви. Поддържането на подобаваща и уравновесена диета ще ви улесни в битката с заболявания като диабет.

Съществуват два типа диабет. Диабет вид 1 е положение, при което панкреасът не може да създава инсулин . Най-често срещаният диабет е вид 2, който се среща при възрастни с наднормено тегло, високи равнища на холестерола и триглицеридите, високо кръвно налягане или заради генетични аргументи.

Друг тип диабет е гестационният диабет. Това е краткотрайно положение, което се появява към края на бременността и бързо изчезва след раждането.

Контролирането или предотвратяването на захарния диабет не значи да се откажете от всички сладки храни. Точно противоположното, би трябвало да се стремите към вкусна и уравновесена диета , която ще усили оптимално равнищата на сила и ще усъвършенства психическото положение.

Турският „ En Son Haber “ категоризира 12 здравословни храни за диабетици.

 enlightened  Боб

Бобът е богат на фибри, които дават чувство за задоволеност, стабилизират равнищата на кръвната захар и даже понижават равнищата на холестерола. Те са добър източник на калций, който спомага за изгарянето на мазнините в организма.
Освен това бобът е и отличен източник на протеини. За разлика от храни с високо наличие на протеини като аленото месо, бобът е с ниско наличие на наситени мазнини, което значи, че можете да си набавите протеини, без да увеличавате риска от сърдечни болести.

 enlightened   Сьомга

Сьомгата е богата на омега-3 мастни киселини, които понижават риска от сърдечни болести, подкрепят загубата на тегло и понижават възпаленията в организма. Сьомгата е и един от най-хубавите източници на витамин D.

 enlightened   Ечемик

Това е една от най-здравословните зърнени култури, която евентуално към момента не сте пробвали. Ечемикът е богат на разтворими фибри, наречени бета-глюкан. Проучванията демонстрират, че бета-глюканът може да понижи общия холестерол, като потиска способността на организма да го всмуква, както и равнищата на LDL холестерола. Приемането на единствено 3 грама бета-глюкан на ден може да понижи равнищата на холестерола с 10%.

Поради високото си наличие на фибри ечемикът оказва помощ и за балансиране на равнищата на кръвната захар.

 enlightened  Горски плодове

Плодовете са естествени захари, само че за разлика от сладкишите, те са богати на фибри и антиоксиданти, наречени полифеноли. Горските плодове, като къпини, боровинки, ягоди и малини, са богати на фибри и антиоксиданти.
 iStock/Getty Images
Тези субстанции усъвършенстват здравето на сърцето, стабилизират кръвното налягане и покачват равнищата на " положителния холестерол ".

 enlightened   Тъмнозелени листни зеленчуци

Тъмнозелените листни зеленчуци, като къдраво зеле, рукола и магданоз, са доста потребни. Всички те са отличен източник на фибри и съдържат доста калций.

Зелените зеленчуци са потребни и за здравето на сърцето заради съдържащия се в тях фолат. Те понижават равнищата на хомоцистеин - аминокиселина, която може да усили риска от сърдечни болести. Проучванията демонстрират, че приемът на 400 микрограма фолиева киселина на ден може доста да понижи равнищата на хомоцистеин.

 enlightened   Ленено семе

Ленът е добър източник на алфа-линоленова киселина, която е един от трите типа омега-3. Съдържа и огромно количество фибри. Проучванията демонстрират, че нарасналата консумация на алфа-линоленова киселина понижава риска от сърдечни болести и инфаркт.

Ленът оказва помощ за понижаване на равнищата на холестерола и кръвната захар.

 enlightened   Млечни артикули

Няма да намерите по-добър източник на калций и витамин D от млечните артикули, като прясно мляко, сирене и кисело мляко. Проучванията демонстрират, че при тези, които употребяват повече от 1200 мг калций и повече от 800 интернационалните единици витамин D на ден, рискът от развиване на диабет е с 33% по-малък от този при тези, които употребяват по-малко калций и витамин D.

Пийте мляко вместо плодов сок по време на някои хранения и яжте кисело мляко или сирене като закуска или десерт.

 enlightened   Риба звук

Това е друга здравословна риба, богата на омега-3 мастни киселини и витамин D. Рибата звук обаче може да съдържа живак, който във високи дози може да аргументи неврологични проблеми.
 iStock/Getty Images
За да сте сигурни, ограничете потреблението на риба звук до 350 грама седмично.

 enlightened  Овес

Овесът е богат и на фибри и е отлична храна за диабетици. Проучванията сочат, че овесът може да намали " неприятния холестерол " и да противодейства на инсулиновата устойчивост. Всички разтворими фибри в тази храна забавят скоростта, с която организмът разгражда и усвоява въглехидратите, което поддържа равнищата на кръвната захар постоянни.

 enlightened  Леща

Подобно на боба, лещата е превъзходен източник на фибри. Една купа варена леща съдържа 16 грама фибри и към 360 микрограма фолиева киселина. Освен това лещата е добър източник на протеини и съдържа редица витамини и минерали.

 enlightened   Орехи

Орехите са отличен източник на фибри и алфа-линоленова киселина. Ако обаче следите тежестта си, обърнете внимание на количеството, защото този артикул съдържа доста калории. Орехите могат да се употребяват като закуска или да се прибавят към обичаните ви салати и други ястия.

 enlightened   Черен шоколад

Богат на флавоноиди-антиоксиданти, черният шоколад оказва помощ за намаление на " неприятния холестерол " и за повишение на " положителния холестерол ".
 iStock/Getty Images
Черният шоколад също оказва помощ за намаление на кръвното налягане. Все отново би трябвало да се избира артикул с най-малко 70% наличие на какао. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР