При археологически разкопки край благоевградското с. Мощанец са открити останки

...
При археологически разкопки край благоевградското с. Мощанец са открити останки
Коментари Харесай

Археолози откриха селище и некропол по трасето на Струма

При археологически разкопки край благоевградското с. Мощанец са открити остатъци от населено място и некропол от късноримската и ранножелязната столетия. Теренът попада в обсега на лот 3.1 на Автомагистрала " Струма ", оповестиха от АПИ. Проучени са 9 жилищни и икономически здания, както и 70 гроба. Сградите са проведени в комплицирани, верижни комплекси и са били снабдени с канализационни и отводнителни уреди. Има непокътнати елементи от зидове с височина до 1,2 м, което свидетелства за величественост на проучените комплекси.
Сред откритите археологически находки са керамика, стъклени съдове и гривни, пръстени, фибули, обеци, принадлежности, монети и други
Преди дни приключи избавителното археологическо изследване в землището на сeлото по трасето на сектора от автомагистралата от Благоевград до с. Крупник. Обектът е наоколо до река Струма над местността Бистраците. С приключването им се дава опция за осъществяването на строителни работи в тази права от автомагистралата, която е дълга 12,6 км.
Археологическите разкопки са осъществени от август до ноември от екип на НАИМ към Българска академия на науките.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР