При Apple всичко е черно и бяло - или сме

...
При Apple всичко е черно и бяло - или сме
Коментари Харесай

Apple Vision Pro ни отваря очите за една нова вселена

При Apple всичко е черно и бяло - или сме правилни почитатели на марката и чакаме с неспокойствие всеки нов артикул, с цел да сменяем остарелия, който имаме, или изрично заявяваме, че няма да си дадем парите за техен смарт телефон или преносим компютър да вземем за пример, само че някак и сами не сме сигурни за какво тъкмо.
 Защо Apple забрани на чиновниците си да употребяват ChatGPT
Защо Apple не разрешава ChatGPT

Но пък пуска приложение в App Store

Няма спор - продуктите на Apple са новаторски и синоним на високо качество, което устоя дълго. А гладът на потребителите им за нови и нови технологии от време на време ги оставя разочаровани, че поредният iPhone не е чак толкоз друг от предходния. С последния артикул, който показа тази седмица обаче, компанията като че ли съумя да надскочи упованията ни.

На пети юни всички спекулации към очилата за AR/VR бяха сменени от суровите софтуерни обстоятелства за тях. И до момента в който някои гледат и цъкат с уста за цената на продукта - 3499 $, други към този момент настояват, че точно той ще промени играта в софтуерния свят. Защото, както сподели Тим Кук, не сме виждали нищо сходно до момента.

Apple Vision Pro starts at $3499 next year
— Marques Brownlee (@MKBHD)
Важно е да отбележим, че това е първият толкоз огромен и значим хардуерен артикул, който Apple показва от близо десетилетие. И това ни навежда на мисълта, че върху него е работено много дълго и старателно, с цел да може " безпроблемно да съчетава действителния и виртуалния свят ", както съобщи изпълнителният шеф на компанията на представянето.

Дори на пръв взор очилата на Apple не наподобяват толкоз на останалите за виртуална действителност на пазара, а по-скоро на очила за ски - пет точки за дизайна. Под страничната лента за захващане са ситуирани вградените представители.

Сензорите и камерите пък са под стъклото. Има и вентилационен отвор, който да извежда топлината от процесора на джаджата. A екранът мига леко като предизвестие, когато сме си поставили очилата и не виждаме какво се случва в реалност към нас.

Not this, but maybe its 2nd or 3rd generation.. without the cables, and inbuilt batteries with better battery backup, and of course at a reasonable price point.. will be Superhit.
— Alter Ego ॐ (@imAlter_ego)
Тогава попадаме в нов свят на така наречен augmented reality, известна като добавена, разширена или смесена действителност, както разясняват от компанията. Характерното за нея е наслагването на виртуални обекти в действителния свят, който ни заобикаля. И по този начин се основава една примес сред реално и виртуално, когато гледаме през очилата. Например гледайки стените в хола пред очите ни се изобразяват уеб страници с артикули, към които имаме интерес.

А екранът на телефона ни е постоянно пред нас, без значение къде се намираме и какво вършим. Целта е Vision Pro да разшири доста софтуерните благоприятни условия, с които разполагаме всекидневно, и по този начин да се трансформира в неизменна част от живота ни - тъкмо както Apple Watch да вземем за пример. Това е и друга разлика с останалите очила за виртуална действителност, които се употребяват най-вече за игри.

С очилата на Apple можем да вършим всичко, което и със своя iPhone, даже и доста повече. Можем да използваме разнообразни приложения като ги подреждаме и мащабираме по отношение на потребностите си, да гледаме филми и видеа като че ли сме с кино салона, да снимаме 3D и панорамни фотоси и клипове, да организираме видеоразговори на напълно ново равнище. Или както го сподели Тим Кук - разрешават ни да виждаме, чуваме и да взаимодействаме с цифрово наличие като че ли то е в нашето физическо пространство.

И най-голямата питанка е по какъв начин тъкмо управляваме тези очила. Това става посредством разнообразни комбинации от жестове с ръце, придвижване на очи и гласови команди - да вземем за пример събираме два пръста дружно, с цел да изберем нещо на екрана, а с плъзгането им нагоре или надолу превъртаме наличието. Признаваме си, звучи ни малко комплицирано и сигурно си би трябвало време за акомодация. А някои не биха се и съгласили да опитат.

Тепърва има да научаваме детайлности и за софтуера Vision OS, и за потребителския интерфейс, с които ще работят AR/VR очилата. И тази информация също сигурно ще повлияе на решението на мнозина дали да си ги закупят. Ако преди този момент цената не ги е отказала, несъмнено.

Welcome to the era of spatial computing with Apple Vision Pro. You’ve never seen anything like this before!
— Tim Cook (@tim_cook)
Напоследък пазарът на очила за виртуална и добавена действителност не е по никакъв начин благополучен, макар опитите за неговото възкръсване, които направиха неотдавна Meta и Lenovo. Vision Pro се чака да излязат в продажба при започване на 2024 година, в началото единствено в Съединени американски щати и в много лимитирани бройки.
 Всичко, което знаем за представянето на AR/VR очилата на Apple през юни
Apple са подготвени да трансформират всичко през юни

На цената на три смартфона

Вероятно Apple също имат запаси за триумфа на нетрадиционния артикул. Все отново това е и негова първа версия, която изисква занапред да се оправят някои недостатъци - като обособената батерия с размер на iPhone, която устоя едвам два часа в режим на работа, предава BBC.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР