При акция на талибаните през нощта в северната афганистанска провинция

...
При акция на талибаните през нощта в северната афганистанска провинция
Коментари Харесай

Талибаните убиха шестима бойци на Ислямска държава

При акция на талибаните през нощта в северната афганистанска провинция Балх бяха убити шестима членове на екстремистката формация " Ислямска страна " (ИД), сподели представител на талибаните, представени от Асошиейтед Прес.

Регионалният филиал на групировката ИД, прочут като " Ислямска страна в провинция Хорасан ", е главният противник на талибаните, откакто те превзеха властта в Афганистан през август 2021 година Войнстващата формация усили офанзивите си, ориентирани както към талибанските патрули, по този начин и към членове на афганистанските шиитско малцинство.

Според Мохамад Асиф Вазири, представител на началника на полицията в Балх, интервенцията късно вечерта в понеделник е била ориентирана към укритие на ИД в окръг Нахри Шахи и шестима членове на екстремистичната група са били убити.

Талибаните нахлуха в Афганистан през август 2021 година, като завзеха властта, откакто силите на Съединени американски щати и НАТО се изтеглиха след 20 години война.

Международната общественост не е признала държавното управление на талибаните, критикувайки суровите ограничения, които те постановиха, откакто пристигнаха на власт - включително ограничаване на правата и свободите, изключително на дамите и малцинствата.

През март член на групировката " Ислямска страна " извърши гибелен атентат, при който починаха трима души, в това число Дауд Музмал, назначеният от талибаните губернатор на Балх. Музмал е един от най-високопоставените талибански чиновници, убити след завладяването на властта през август 2021 година

Кабул и други градски региони станаха терен на няколко офанзиви през последните месеци, за някои от които поеха отговорност бойци на Ислямска страна.

Експлозия през януари умъртви минимум петима души и рани десетки в Министерството на външните работи, когато чиновниците излизаха от постройката в края на работния ден.

Администрацията на талибаните съобщи, че е съсредоточена върху обезпечаването на сигурността на страната и че е направила няколко акции против обвинени членове на Ислямска страна през последните седмици.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР