При 66% подкрепа за протестите, само 44% настояват за незабавна

...
При 66% подкрепа за протестите, само 44% настояват за незабавна
Коментари Харесай

"Алфа Рисърч": 44% настояват за незабавна оставка на кабинета и предсрочни избори

При 66% поддръжка за митингите, единствено 44% упорстват за незабавна оставка на кабинета и бързи предварителни избори. Общо 56% са за постоянни избори, като от тях 31% считат, че държавното управление би трябвало да продължи работата си до произвеждането им, а 25% са за експертен кабинет, който да довърши мандата. Това демонстрира национално-представително изследване на " Алфа Рисърч ".

Представените данни са от извършеното в интервала 21 - 30 септември 2020 година директно стандартизирано изявление по домовете с таблети измежду извадка от 1031 пълнолетни жители.

Според данните от изследването неизясненост царува по въпроса каква е най-хубавата опция на настоящето ръководство? Мненията са извънредно разнопосочни – освен в обществото, само че и измежду симпатизантите на главните политически сили, показват от " Алфа Рисърч ".

17.6% припознават в президента Румен Радев политическият конкурент на премиера Бойко Борисов и считат, че решението е в основаването на негов партиен план.

15%, главно последователи на Слави Трифонов, залагат на формулата " всички против ГЕРБ ". 9.4% са за " лява опция ", като симпатизантите на Българска социалистическа партия и Мая Манолова се двоумят сред тази алтернатива и обединяване към Радев. 12.2% са за " дясна опция ". Тя се поддържа от към 75% от симпатизантите на " Демократична България ", само че и от към една пета от тези на ГЕРБ и Обединени патриоти.

Снимка: Алфа Рисърч

14.5% от гласоподавателите, главно от средите на подкрепящите ръководството партии, са на мнение, че няма допустима опция.

Двете съществени характерности на публичните настройки към края на септември съгласно " Алфа Рисърч " са сериозен спад на доверието към ръководещите и неизясненост по отношение на изхода от политическата рецесия. Те оказват директно отражение върху електоралните настройки.

Сред твърдо решилите да гласоподават, ГЕРБ и Българска социалистическа партия сближават позиции , като ГЕРБ продължава да води с 0.9% пред левицата (20.5% против 19.6%).

" ИТН " на Слави Трифонов продължава да бъде трета политическа мощ (с 14.9% поддръжка от гласуващите), само че с прочут спад в мобилизацията за гласоподаване измежду неговите последователи.

" Демократична България " резервира сериозния скок в поддръжката си от началото на митингите, само че за момента без по-високо струпване (9.4% от гласуващите). Така, тя дели четвърто- пето място с Движение за права и свободи, което също бележи вътрешна готовност и доближава 9.9% избор.

Бонусът, който новите протестни планове получиха от всеобщите демонстрации, проличава и в растежа на " Изправи се.бг " на Мая Манолова (до 4.6% от гласуващите.)

Като най-сериозни губещи се обрисуват Обединени патриоти (3.8%) и Воля (0.3%), които към този момент остават под чертата.

Ако изборите бяха през днешния ден, с най-голяма възможност бихме имали 6 партиен парламент, който би бил изправен пред съществени компликации да излъчи държавно управление.

Около две трети от пълнолетните българи (66.2%) не престават да показват кардинална поддръжка за митингите в страната, макар запасите към техния състав и изразни средства.

Одобрението към държавното управление се открива на сериозните 12.8%, а към Народното събрание спада до 7.6%, при над 60% съмнение. Главният прокурор Иван Гешев, който зае поста с 27% поддръжка, в този момент се утвърждава от 12.2%, при 54.6% сериозни оценки.

Основната политическа линия на борба от началото на митингите " президент- министър председател " води до растеж на недоверието и към двете съществени институционални фигури. Загубите обаче са доста по-съществени за Борисов , в сравнение с за Радев.

Снимка: Алфа Рисърч

Със съответствие 42% утвърждение на 28.6% отрицание президентът резервира положителен баланс в персоналния си рейтинг. Премиерът Борисов губи нови три пункта доверие по отношение на юли, а недоверието също нараства с 6%. С 20.3% утвърждение, рейтингът му е покрай равнищата на Корнелия Нинова (19.8%).

Непосредствено след тях се подрежда водачът на " Демократична България " Христо Иванов (15.5%). От съдружните сътрудници на ГЕРБ релативно най-високи са оценките за Красимир Каракачанов (12.1%).

Снимка: Алфа Рисърч

Като цяло, обичайните играчи в политическото поле са засенчени по личен рейтинг от други две известни фигури, стартирали наскоро нови политически планове – Слави Трифонов (36% доверие:26.8% недоверие) и Мая Манолова (32.9%:33.7%). Коренно друга е обстановката при водача на третия нов план, Цветан Цветанов, който все още на лансирането на " Републиканците " започва с 3% персонално утвърждение.

Снимка: Алфа Рисърч

Българите посрещат есенно-зимния сезон със забележителна доза скептицизъм и неустановеност. В момента най-голяма паника буди не здравната, а икономическата и политическа обстановка. 50% чакат утежняване на стопанската система в околните месеци, против 15.3% - усъвършенстване. 14.9% чакат разрешаване на политическата рецесия, 54% - изострянето й.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР