При 15 компании, получили обществени поръчки, има допълнително установени задължения

...
При 15 компании, получили обществени поръчки, има допълнително установени задължения
Коментари Харесай

Румен Спецов: Проверяваме 597 души със скъпи коли и още 400, купили имот за над 750 000 лева

При 15 компании, получили публични поръчки, има в допълнение открити отговорности в изключително огромни размери, формирани са производства и по отношение на физически лица, свързани с тях, споделя изпълнителният шеф на Националната организация за приходите Още акценти: Тази година се планува растеж в стопанската система и крайното ползване с 8,1% и нарастване на приходите с 11%, което дружно с по-ефективната работа на Национална агенция за приходите ще донесе по-високи доходи Ако не получат  документ за продажба, клиентите имат право да задържат заплащането или да платят и да подадат сигнал към нас Идеята за финансов бонус, която бе отхвърлена от Народното събрание, щеше да докара до повече разкрити нарушавания Облагаемите приходи с източник от чужбина също би трябвало да бъдат декларирани
Единични са случаите, подадени за инспекции на политици с разминавания в оповестените приходи и имущество

- Колко под напрежение е проектът за приходите и ще бъде ли изпълнен, господин Спецов?

- Той не е конкретизиран дефинитивно. Предвижда се да бъде към 41,8 милиарда лева, което е с 3,8 милиарда повече по отношение на събраните доходи през 2023 година Полагаме всички старания за реализиране на поставените цели, сподели Спецов пред

- Това, че с всяка година става все по-напрегнат, сигнал защо е - че стопанската система работи по-добре или че данъчната администрация е по-ефективна?

- Тази година се планува растеж в стопанската система и крайното ползване с 8,1%, както и нарастване на приходите с 11%. Вдигна се оптималният застрахователен приход и минималните осигурителни прагове за някои действия. Това дружно с напъните на Национална агенция за приходите за дейно събиране на отговорностите ще докара до по-високи доходи.

- Двете национални цели, до които сме все по-близо – еврозона и Шенген, ще изискват ли нови функционалности за Национална агенция за приходите с други институции? Готови ли сте?

- По отношение на влизането ни в еврозоната Национална агенция за приходите има най-вече механически задължения, за които тече подготовка. Нови функционалности не се чакат, по-скоро основна ще бъде координацията с други органи, с които да изпълним по-засилен надзор. По отношение на нормативните и техническите аспекти Национална агенция за приходите извършва своите задължения по националния проект за въвеждане на еврото, изяснили сме нужните промени в осведомителните системи и отчитането на търговците.

Относно обмена на информация с други данъчни администрации в границите на Европейски Съюз и трети страни разпоредбите и каналите действат от години и при влизането в еврозоната не се постановат основни акомодации. Т.е. и по тази линия изпълняваме условията и поетите задължения към националните и интернационалните ни сътрудници.

- Приключихте инспекции във връзка следенето на 500 рискови артикули. И се появи напрежение сред приходната организация и веригите. Разрешим ли е въпросът, и то по този начин, че и вие да си свършите работата, и те да не бъдат затруднявани?

- Списъкът със артикули с висок фискален риск съществува от 2014 година и през годините се актуализира. От 1 януари 2024 година са отстранени някои кодове - над 100 заради повтаряне, и са добавени други към 90. Това са главно разновидности на към този момент избрани като рискови артикули или влизащи в състава на избрана подгрупа, които не са били включени и търговците не ги заявиха. Така се избягваше надзор и отчитане на продажбите и не се заплащаше налог. Ние коригирахме това, като вписахме тези артикули в листата, а други извадихме, с цел да улесним бизнеса.

Фискалният надзор се прави, както и до в този момент - реализира се физически надзор съгласно новите разпореждания за авансово обявление, които въведохме поетапно от октомври до момента. Различното е, че когато лидерът даде неповторим номер на превозвача на органите по приходите, инспекцията става в пъти по-бързо.С въвеждането на режима за предварителното обявление се цели предварителна защита и противопоставяне против измамите с Данък добавена стойност. Така се реализира целеустремен и ефикасен надзор по отношение на рискови лица. Според концепцията за електронното авансово обявление в страната няма да се движи стока, която не е предстояща, т.е. тя има своя адресат.

Въвеждането на режима ще докара до по-голяма бистрота на покупко-продажбите в действително време, а това ще ограничи опциите за злоупотреби и непозволено данъчно преимущество на пазара.

– Появиха се обаче внушения, че се ревизира единствено австрийският бизнес у нас като отговор на позицията на Австрия за Шенген. Така ли е?

– Проверките са регулярни и не са ориентирани към съответни компании. На 3 януари 2024 година влязоха в действие наредбите, свързани с предварителното обявление на транспорт на артикули с висок фискален риск. По тази причина Национална агенция за приходите стартира инспекции на търговски обекти в цялата страна. Целта е да установим съблюдава ли се законодателството. Проверките са взаимно с Агенция “Митници ” и БАБХ. Изискват се фактури за доставената стока. На базата на документите се прави насрещна инспекция дали транспортът до склада на търговеца е заявен от доставчика и доказан от получателя.

- Всъщност по какъв начин решавате безконечния проблем – да вадите на ярко сивия бранш, само че без да претоварвате изрядните компании с инспекции?

- От 2008 година насам Национална агенция за приходите ползва модела за ръководство на риска от неспазване на данъчното и осигурителното законодателство. Чрез него се откриват най-рисковите или значими от позиция на загуби за бюджета бизнеси и групи лица. Това разрешава да насочим ресурсите си към тях. За ограничение на сивия бранш Национална агенция за приходите годишно изготвя стратегии, в които се възнамеряват най-подходящите ограничения.

Освен контролни дейности Национална агенция за приходите ползва информационни ограничения, осведомителни акции. Стимулира се доброволното съблюдаване на отговорностите. Към лицата се насочат предложения за подаване на коригиращи заявления, с които да бъдат отстранени позволени неточности, несъответствия, погрешно отнасяне или отчитане на съответни икономически интервенции.

- Парламентарната редакция на концепцията клиент да откаже заплащане, само че не въобще, а единствено до момента в който не получи касова записка, ще я направи ли неработеща?

- Клиентът има право да задържи заплащането при доставка или продажба, когато търговецът не издаде фискален или систематичен бон. Тази смяна в ЗДДС е в действие от 1 януари 2024 година и е за да противодейства на укриването на доходи и да подсигурява правата на потребителите.

В случай че не им бъде публикуван документ за продажба, клиентите имат право да задържат заплащането или да платят и да подадат сигнал към Национална агенция за приходите. Това е процедура, която се ползва сполучливо и в прилежащи страни – в Гърция и Румъния. Това оказва помощ да се изсветлява стопанската система.

- Как бихте убедили законотворците, че беше добре да се вкара “донос-бонус ”?

- Тази мярка не е казус в международен мащаб, тя се ползва много дейно. В Съединени американски щати да вземем за пример са заложили в законодателството си тласъци за откриване на данъчни измами. Много от злоупотребите и нарушаванията на данъчно-осигурителното законодателство са разкривани точно от хора, които са в системата – чиновници, бизнес сътрудници и други Целта на това предложение беше да насърчи лицата, които разполагат с сходна информация, да я споделят.

Идеята за финансов
бонус, която бе отхвърлена от Народното събрание, щеше да докара до повече разкрити нарушавания. Без да има подобен тласък, от началото на 2023 година в структурите на Национална агенция за приходите и “Информационния център ” са постъпили близо 10 000 сигнала за нарушавания. Сред тях са за неиздаване на касови бележки, на фактури, неотчитане на приходи от наем и други

При контролните производства, които вършим, откриваме и други нарушавания. Сигналите са подадени от лица с дейна гражданска позиция, които са водени от желанието да има равнопоставеност в облагането и лоялна конкуренция. Това е и задачата на Национална агенция за приходите.

- Имате ли към този момент механизъм, по който да се събира спомагателният налог от 5% за огромните компании? Защо е по-добре той да се събира у нас?

- В осъществяване на Директива на Съвета на Европа от 15 декември 2022 година в ЗКПО са въведени разпореждания, които уреждат минимално дейно данъчно облагане на многонационални групи предприятия и на огромни национални с консолидиран оборот над 750 млн. евро за 2 от последните 4 години. Първичното облагане е в действие от 1 януари 2024 година Правилото е, че спомагателният налог би трябвало да бъде заплатен от крайната компания майка на нейната данъчна пълномощия.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР