Презокеанският лайнер Титаник потъва по време на първия си трансатлантически

...
Презокеанският лайнер Титаник потъва по време на първия си трансатлантически
Коментари Харесай

15 април 1912 г. потъва презокеанският лайнер Титаник

Презокеанският лайнер Титаник потъва по време на първия си трансатлантически автобус в нощта на 14 април против 15 април 1912 година в северната част на Атлантическия океан в следствие от конфликт с айсберг. Корабът потъва за 2 часа и 20 минути. В момента на злополуката на борда му се намират 1 316 пасажери и 891-членен екипаж или общо 2 207 души. От тях се избавят 705, а 1 502 умират. На кораба е имало и към 50 българи, от които 38 души умират.

Корабът е издигнат през 1911 година от компанията " Уайт остарял лайн " в корабостроителницата Harland and Wolff в Белфаст. Той е най-модерният и първокласен пътнически транспортен съд за времето си, тежи 46 329 тона и е с дължина 268 м. Съкращението RMS в наименованието му значи Royal Mail Ship („ Кралски пощенски транспортен съд “) и се е поставяло пред имената на кораби, можещи да придвижват пощенски колета по контракт с английската държавна пощенска работа Royal Mail.

" Титаник " е вторият транспортен съд от план за построяването на три, най-големи за времето си кораби - всеки с водоизместимост 66 хиляди тона. Проектната му скорост доближава 24 възела (приблизително 45 км/ч) и е покрай тази на рекордьорите по това време - Мавритания и Лузитания на конкурентната компания Кунард Лайн.

Корабът има 11 палуби и е суперлуксозен - заведения за хранене, питейни заведения, зимни градини, салони за танци, гимнастически зали, алеи за разходки, в това число площадки за ролкови кънки и турска баня. За развлечение на пасажерите му се грижат и 25 професионални музиканти. Разстоянието сред двата бряга на Атлантика е трябвало да бъде преминато за 5 денонощия.

Титаник се насочва на първия си трансокеански автобус на 10 април 1912 година от пристанището на Саутхемптън. Капитан на кораба е опитният Едуард Джон Смит - с 38-годишен стаж. Плаването му с " Титаник " трябвало да бъде неговата " лебедовата ария " и премия от страна на компанията Уайт Стар преди плануваното му пенсиониране.

По време на първото си корабоплаване от Саутхемптън (Англия), Шербур (Франция), Куинстаун (Ирландия) и Ню Йорк, той се сблъсква с айсберг в 23:40 часа вечерта на 14 април 1912 година (неделя) и потъва два часа и четиридесет минути по-късно – в 2:20 часа сутринта на 15 април 1912 година (понеделник), откакто се разцепва на две елементи.

Хронология на нещастието

10 април 1912
12:00 – „ Титаник “ напуща пристанището в Саутхемптън
19:00 – „ Титаник “ дебаркира в Шербур (Франция)
21:00 – „ Титаник “ се насочва към Ирландия

11 април 1912
12:30 – „ Титаник “ дебаркира в Ирландия
13:30 – „ Титаник “ напуща Ирландското пристанище

14 април 1912
09:00 – първо известие за айсберги
13:42 – второ предизвестие
13:45 – трето предизвестие
19:30 – четвърто предизвестие
21:40 – пето предизвестие
23:00 – шесто предизвестие от „ Калифорниън “
23:40 – „ Титаник “ се сблъсква с айсберг

15 април 1912
00:13 – първи подаден сигнал за помощ
00:55 – пускат втората избавителна лодка и първата сигнална ракета
01:40 – изстреляна последната сигнална ракета
01:55 – спусната последната 20-та избавителна лодка
02:10 – изпратен финален сигнал за помощ
02:17 – изгасва електричеството
02:18 – „ Титаник “ се разцепва на две елементи
02:22 – „ Титаник “ потъва
03:30 – идва „ Карпатия “
04:10 – стартира качването на хората от лодките
08:50 – „ Карпатия “ взема курс назад за Ню Йорк

Разследване на случая

Всички са уверени, че корабът, намиращ се наоколо до „ Титаник “ по време на случая, е бил командван от капитан Стенли Лорд. Той не може да се оправдае нито пред сенатската комисия в Ню Йорк, нито пред следствието. Не е взето поради, че не е видял никакви ракети, тъй като се намирал на 20 благи от мястото на злополуката и че радистът му не е чул никакви сигнали за злополучие. Капитан Лорд доживява с този срам до 1962 година Вече на смъртно легло, той повиква нотариус и за финален път декларира, че е почтен.

Три месеца след гибелта на Стенли Лорд норвежкото радио и телевизия оповестяват за сензационната изповед на капитан Хендрик Нес, умрял на 85 години. Към тази изповед го принуждава негов племенник, попаднал на дневника му от 1912 година, когато е бил капитан на промишления транспортен съд „ Самсун “. Това е корабът, следен на 4 – 5 благи и който след първите ракети загасил светлините си и липсващ. Причината е, че „ Самсун “ ловувал контрабандно тюлени край Нюфаундленд и имал в трюмовете си няколкостотин убити животни. Ракетите на „ Титаник “ капитанът помислил за сигнали на патрулиращ транспортен съд на бреговата защита на Съединени американски щати. „ Самсун “ бил огромен съд, само че нямал радиостанция. Чак когато доплавали до Исландия, научили за корабокрушението на „ Титаник “. Капитан Нес събрал екипажа и му обяснил какво е станало. От никого не е желал клетва, те просто си мълчали...

Десетилетия наред всички считат, че айсбергът като нож е разрязъл обшивката на „ Титаник “. Приема се, че пробойната е дълга 90 метра и необятна 2 метра. Но тази пробойна са видели единствено двама души на Титаник: Едуард Джон Смит и конструкторът Томас Андрюс. И двамата умират на кораба.

Оцеляват съвсем всички, пътуващи в първа класа към 700, които са прибрани от кораба „ Карпатия “.

Корабокрушението на " Титаник " провокира неправдоподобен за времето си публичен резонанс в целия свят, ставайки в същото време най-голямата по бройка на жертвите морска и транспортна злополука в историята на корабоплаването. Век след злополуката, потъването на " Титаник " по брой на жертвите е петата в историята по трагизъм морска злополука.

През лятото на 1986 година проф. Робърт Балард от Удсхолския океанографски институт с екип от двама души доближава останките от „ Титаник “ на дълбочина 3795 m. За задачата те употребяват мини подводницата „ Алвин “ и фоторобота „ Джейсън Джуниър “, завързан към „ Алвин “. Оглеждат всичко, което ги интересува, вършат голям брой фотоси и видеозаписи. Въпреки че оглеждат усърдно десния ръб на кораба, те не откриват типични пробойни, а единствено побитости по обшивката и пропуквания в местата на нитовите заклепки. Изводът е, че бордът на кораба не е бил разрязан, а се е разпорил по продължение на нитовите шевове от налягането при контакта с айсберга. В края на 2005 година група откриватели след голям брой задълбочени изследвания и опити стигат до заключението, че в случай че при строителството на „ Титаник “ са били употребявани нитове best, best (по тогавашния английски стандарт) – от стомана с въглеродно наличие 0,4% вместо употребяваните в реалност нитове best – от стомана с въглеродно наличие 0,3%, Титаник евентуално би запазил плавателност. По-високовъглероден нит би издържал на напън над 1000 kN, само че са направени икономии за сметка на качеството на стоманата. Така тя не е могла да издържи повече от 350 kN.

Малко известни обстоятелства за потъналия транспортен съд:

- 4350 $ е била цената на най-хубавата каюта в първа класа. Сумата, която всеки пасажер от втора класа е трябвало да заплати, с цел да стане част от това историческо корабоплаване, била 1750 $.

- Най-бедните пасажери е трябвало да се охарчат с по 30 $ за място в трета класа.

- " Титаник " потопен 2 часа и 40 минути след конфликта с айсберга.

- Времето от забелязването на айсберга до удара е малко над 30 секунди.

- На всеки 24 пасажерите на " Титаник " са употребявали близо 53 000 литра питейна вода и 825 тона въглища.

- 13 двойки, пътуващи с лайнера, са чествали медения си месец.

- Сред оживелите след трагичното събитие са две кучета.

- На борда не е имало нито една котка. Често се случвало да вземат котки на корабите, тъй като се считало, че носят шанс. Освен това те се справяли елементарно с гризачите.

- На кораба не е имало каюта с номер 13. Тази мярка постоянно се е вземала, с цел да не донесе цифрата неприятен шанс.

- 15 пасажери са пътували под подправени имена. Един от тях употребявал подправена идентичност, с цел да се добере до първа класа в случай, че имал билет за втора. Друг пък бил отвлякъл детето си и по тази причина не можел да употребява същинското си име.

Реплика на именития транспортен съд " Титаник 2 " ще заплава по моретата. Въпреки, че външно лайнерът ще наподобява тъкмо като истинския круизен транспортен съд от 1912 година, новата версия ще бъде четири метра по-широка, а частите на корпуса му ще бъдат заварени, а не занитени, поради актуалните условия за сигурност в морето.

За разлика от именития транспортен съд " Титаник 2 " ще има задоволително избавителни лодки, както и морска евакуационна система. Новият транспортен съд е с дължина 270 метра, височина от 53 метра и водоизместимост от 400 тона. Във всички 840 каюти могат да се настанят 2400 пасажери и 900 членове на екипажа.

На разположение на пасажерите, както и преди, са каюти от първи, втори и трети клас. В същото време, новият транспортен съд, съгласно основателите му, се разграничава мощно от " оригинала " по навигационните системи. Новият " Титаник ", несъмнено, ще бъде оборудван с съвременни средства за евакуация, сателитен надзор, цифрова навигация и радарни системи – всичко, което би трябвало да е на борда на транспортен съд от 21 век, изяснява маркетинг шефът на плана Джеймс Макдоналд пред " Индипендънт ".

" Титаник 2 " ще направи първото си корабоплаване през 2018 година, оповестява представител на компанията " Блу стар-лайн ", осъществила плана на своя притежател – австралийския минен магнат Клайв Палмър. Цената на тази имитация ще бъде почти 400 милиона паунда, прецизира " Индипендънт ".

В своето първо пътешестване " Титаник 2 " няма да премине през Атлантика. Той ще тръгне от източната провинция на Китай – Дзянсу и ще се насочи към Дубай. Все още не е ясно какъв брой ще коства билет за пътешествието, само че съгласно някои източници нетърпеливи авантюристи към този момент са предложили да платят 1 милион за прекарването.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР