Президентството излезе с нова остра позиция по повод скандалната обществена

...
Президентството излезе с нова остра позиция по повод скандалната обществена
Коментари Харесай

Президентството за сделката на МВР: Стартирана при Борисов 2 и приключена при Борисов 3

Президентството излезе с нова остра позиция във връзка скандалната социална поръчка за доставка на стотици полицейски джипове, поради нарушавания при която Европейската работа за битка с измамите (ОЛАФ) изиска България да върне близо 6 млн. евро в бюджета на Европейски Съюз. Те са доставени още през 2018 година, платени са със средства от европейския фонд " Вътрешна сигурност " и по тази причина процедурата е тествана от Брюксел.

Освен това ОЛАФ настоя за формиране на следствие по случая в България. Специализираната прокуратура обаче разгласи по-рано през днешния ден, че е включила материалите, пратени от европейската работа, към към този момент формирано досъдебно произвеждане за търговия с въздействие. По неофициална информация става въпрос за делото, по което през юли предходната година обвинявания получиха президентският секретар Пламен Узунов и предприемачът Пламен Бобоков .

По мотив изявления, че Узунов е разследван за договорката, от президентството през вчерашния ден обявиха, че това е груба операция и прецизираха, че става дума за подписан контракт от Министерство на вътрешните работи на 22 февруари 2018 година, а не на 23 март 2017 година, както се твърди - т.е. няколко месеца след края на мандата на служебното държавното управление, в което той беше вътрешен министър.

По този мотив от прессекретариата на президента разпространиха следната позиция:

" Президентската институция упорства за цялостното изсветляване освен на тази съмнителна доставка на коли за Министерство на вътрешните работи от държавното управление на Бойко Борисов, само че и за инспекция на изразходваните милиарди левове през последните години, в това число в случаите, когато публични поръчки не се организират въобще.

Периодичното тиражиране на внушението , че като длъжностен министър на вътрешните работи през 2017 година Пламен Узунов е сключил контракт за доставка на 290 високопроходими коли за Министерство на вътрешните работи няма да го трансформира в истина. Тази медийна " сензация " бе препоръчана на вниманието на жителите и напролет на 2019 година и си остава също толкоз в прорез с истината към днешна дата.

Процедурата по закупуване на въпросните коли от Министерство на вътрешните работи е стартирана през есента на 2016 година от второто държавно управление на премиера Бойко Борисов и е завършила с подписването на контракт 10 месеца след приключването на мандата на Пламен Узунов като длъжностен министър на вътрешните работи.

Въпросният контракт освен е подписан по време на третия кабинет на Бойко Борисов на 22 февруари 2018 година, съвсем 10 месеца след края на мандата на служебното държавно управление, само че и посоченият краен период за осъществяване на същия контракт е септември 2017 година Заради това явно несъгласие при започване на февруари 2018 година Европейската комисия е уведомила Министерство на вътрешните работи, че при подписване на въпросния контракт за страната ни може да последва финансова глоба. Министерството на вътрешните работи е пренебрегнало рекомендацията на Европейска комисия и на 22 февруари 2018 година е подписало контракта ".

Помощта от Европейски Съюз беше обезпечена през септември 2016 година, а Министерство на вътрешните работи купи 51 автомобила " VW Tiguan " и 290 " Great Wall Hover ". ОЛАФ обаче стига до извод, че министерството е нарушило наредбите на съглашението като е трансформирало едностранно изискванията му и една част от колите са SUV, вместо за всевъзможни терени, каквото е било изискването.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР