Президентството има своята първа цигулка в лицето на президента Радев.

...
Президентството има своята първа цигулка в лицето на президента Радев.
Коментари Харесай

Премиерът: Цигулките ни с Радев свирят в една тоналност, да не слушаме беквокалите


" Президентството има своята първа цигулка в лицето на президента Радев. Правителството има своята първа цигулка в мое лице. Двете цигулки, най-малко съгласно мен, свирят в една тоналност, за положителното на България. Беквокалите Йончева, Нинова и Цветанов имат своите функционалности в Народното събрание. Не би трябвало да слушаме какво споделят те, тъй като ще влошат връзките ни. Нека оставим неговите и моите артисти и свирачи “.

Така в сряда министър председателят Бойко Борисов разяснява връзките си с президента, който при започване на седмицата сподели, че " щом ГЕРБ търси борба с него, ще я получи ".

" Колкото рисково е да падне кабинет, толкоз рисково е и да падне президент. Това не е плюс за страната, а ужасяващ акт, значи за всички извън страхотна неустойчивост и прелом. Аз целя тъкмо противоположното ", сподели министър председателят и отхвърли опцията да се желае импийчмънт на Радев.

" Г-жа Нинова за него е като моя Цветанов. Това с негово познание ли се прави? Той ли ги кара? Ако тръгнем на тази повърхност, мисля, че те първи започнаха. Това е неверна теза”, добави министър председателят.

По думите му двамата имат прелестен звук в връзките си.

" Ни минимум не съм усетил и нотка, че някой се готви за война с нас. Аз му поисквам и втори мандат ", сподели Борисов, добавяйки, че няма интерес към президентския пост.

На война, като на война

" Винаги съм считал, че неприятният мир е по-добър от най-хубавата война. На война като на война – не е несъмнено, че ще я спечелиш. Нито за нас, нито за него, нито за който и да е. Минали сме през това. С доста по-опасни съперници сме се сбили през годините. ГЕРБ е мачкана по метод, по който, в случай че ние бяха подходили към тях - от " Костинброд " насам, какво щеше да донесе? ", попита Борисов.

Премиерът уточни, че се държи отговорно и неговото мнение е, че нито той, нито министрите му са уронили престижа на Радев.

" До този миг с президента Румен Радев сме в прелестен разговор. Молбата ми е ставащото в Народното събрание да не се отразява на нашите връзки с президента. Показваме, че страната е единна, спокойна и сред двете институции царува естетика “, сподели Борисов.

Само преди два дни обаче Радев съобщи, че не вижда смисъл за среща с Борисов за модернизацията на армията, защото водачът на ГЕРБ не е съумял " да озапти беквокалите си в Народното събрание " и те пеели " по-високо и по-фалшиво ".

Мъжките диалози ги води Нинова

На въпрос дали ще беседва с президента Румен Радев " по мъжки “, Борисов отговори: " Мъжките диалози ги оставям на Нинова ".

За идващия понеделник е планувано съвещание на Консултативния съвет за националната сигурност (КСНС) към президента, на който по искане на Радев би трябвало да се разиска битката с корупцията.

По този мотив Борисов напомни, че Радев е разсекретил стенограмата от диалозите в президентството по време на предходния държавен глава Росен Плевнелиев за КТБ и разяснява, че на идното съвещание може да има сензитивна информация, която не може да излезе по вестниците.

" Моето схващане към президента е, че би трябвало да работим в мир и синхрон. Ако избира друго, ще се пазиме ", сподели Борисов.

Той сподели, че постоянно, когато взе участие в срещи, има представител на президентската институция.

" Апелът ми към всички е за повече такт и внимание, тъй като елементарно може да се счупи всичко ", сподели министър-председателят.

За самолетите Народното събрание ще търси друго решение

Той обаче, че няма да се съобрази с визията на президента Румен Радев, че би трябвало бързо да се купят изтребители " Грипен ".

" Казал съм му: със самолетите Народното събрание ще търси друго решение. Аз съм го споделил това, не е някаква завера зад тила му ", добави министър председателят.

" Самолети та самолети, а влакове не са ли нужни ", попита той.

Президентът от месеци е в обтегнати връзки с ГЕРБ поради отхвърли на ръководещата партия да извърши визията му за покупка на изтребители " Грипен " за към 1.5 милиарда лв., само че до момента не използваше толкоз остри квалификации и оценки. В понеделник той влезе в преден конфликт с ръководещата партия и упрекна премиера, че или " губи надзор върху партията си, или я предизвиква в борба против мен ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР