Президентската резиденция на Шри Ланка е превзета от народа, ръководството

...
Президентската резиденция на Шри Ланка е превзета от народа, ръководството
Коментари Харесай

Тълпата наказа властта за разоряването на Шри Ланка

Президентската резиденция на Шри Ланка е завладяна от народа, управлението на страната подава оставка, а многохилядни митинги бушуват по улиците на столицата Коломбо. Това беше резултат от голямата рецесия, през която Шри Ланка минава към този момент няколко месеца. Защо беше допустимо ръководещият хайлайф да бъде свален с такава лекост - и кой би могъл да стои зад това?

Председателят на Народното събрание на Шри Ланка Махинда Япа Абейвардена беше краткотрайно назначен за нов президент на страната в събота, заменяйки сваления Готабай Раджапакса, който може би към този момент е в чужбина. Абейвардена ще бъде отпред на страната не повече от 30 дни. Той организира незабавна среща с водачите на партията, на която беше решено да бъде освободен от поста президент. Също по този начин Народното събрание би трябвало да избере нов президент, който ще заема поста до идващите избори. Раджапакса по-рано съобщи, че ще почете всяко решение на партиите.

На срещата участва и министър председателят Ранил Викрамасингхе, който се отдръпва след сформирането на нов кабинет. Той пое поста през май и трябваше да помогне за справяне с последствията от икономическата рецесия. Миналия месец Викрамасингхе сподели, че стопанската система на страната се е сринала и призна, че договарянията с МВФ са били сложни, тъй като Шри Ланка се е трансформирала в банкрутирала страна. През април Шри Ланка спря изплащането на външни заеми заради дефицит на задгранична валута.

Демонстрантите лагеруваха пред президентския кабинет през последните три месеца, само че сутринта десетки хиляди протестиращи излязоха по улиците на столицата Коломбо, обкръжиха президентската резиденция и я превзеха, в това число секретариата. Заради рецесията с горивата доста от протестиращите пристигнаха до резиденцията пешком от околните обитаеми места. Основният им апел е „ Готабай, махай се! “. Популярен е и лозунгът, в който към президента се обръщат с прякора му - " Гота, върви си у дома ".

Преди това в столицата и други огромни градове имаше полицейски час, само че в събота сутринта полицията го анулира заради възражения на юристи и опозиционни политици, които го нарекоха противозаконен.

Кадрите, които към този момент бяха публикувани от международните медии, демонстрират стотици хора в добре укрепена къща в колониален жанр и на територия отвън нея. Някои плуваха в басейна в градината, а останалите просто се радваха. Самият президент към този момент не беше в резиденцията. Допълнителни паравоенни полицейски сили бяха привлечени за възобновяване на реда. По време на конфликтите полицията откри огън и употребява сълзотворен газ против протестиращите. В резултат на конфликти бяха ранени над 30 души, в това число двама служители на реда.

Викрамасингхе приказва за аргументите за неустойчивостта в изявление за ТАСС тази седмица. Страната е изправена пред най-тежката си рецесия от независимостта през 1948 година, сподели той. През април започнаха митинги против влошените условия на живот на популацията. Поради неналичието на валутни запаси управляващите бяха принудени да вкарат строги икономии на запаси и да понижат вноса. Външните заеми и битката с икономическата рецесия са затруднени от дълга на Шри Ланка в размер на 51 милиарда $, от които 28 милиарда би трябвало да бъдат върнати до края на 2027 година

Викрамасингхе също по този начин разгласи визитата на публична делегация от Шри Ланка в Москва в близко бъдеще, с цел да обсъдят доставките на нефт и помощта. Тази година се навършват 65 години от установяването на дипломатически връзки сред двете страни. Миналата сряда съветският президент Владимир Путин организира телефонни диалози с Готабай Раджапакса.

Кремъл означи, че по време на диалога са били " прегледани настоящи въпроси на двустранното търговско-икономическо съдействие, по-специално в региона на енергетиката, селското стопанство и превоза ". Както по-късно изясни представителят на президента Дмитрий Песков, Москва би трябвало да проучва обстановката, преди да вземе решение за разкриване на кредитна линия за експорт на гориво за Шри Ланка.

Тази островна страна се намира в Южна Азия, малко на изток от южния завършек на Хиндустан и се измива от водите на Лакадивско море, Индийския океан и Бенгалския залив. Почти 22 милиона души живеят на повърхност от повече от 62 хиляди квадратни километра.

Страната към този момент няколко месеца изпитва изострен дефицит на валута, горива и петролни артикули, торове, храни, медикаменти и други артикули от първа нужда. Според премиера ще са нужни най-малко три години, с цел да се възстановява обстановката. Но управляващите възнамеряваха да се върнат към естественото до идната година.

„ Президентът Готабай Раджапакса не управлява нищо отдавна. Сред жителите на Шри Ланка той не се запомни с нищо позитивно. В основата са проблеми с изплащането на задължения. Страната зависи значително от туризма, тъй че пандемичната рецесия значително се припокри с енергийната. Освен това главните кредитори на Шри Ланка, в това число Китай, не съумяха да изпълнят напълно отговорностите си, с цел да поддържат страната. Може би Пекин е решил да не оказва помощ от принцип, отказвайки да залага на настоящето управление, осъзнавайки неговата непопулярност и уязвимост “, споделя ориенталистът Лидия Кулик за аргументите за краха на настоящия ръководещ режим.

Експертът показва, че Шри Ланка обичайно е в областта на въздействие на Индия, която поставя известни старания за стабилизиране на обстановката. Те обаче може да не са задоволителни заради обстоятелството, че в самата Индия вниманието е ориентирано към идните през 2024 година президентски избори.

„ Ситуацията за Шри Ланка е доста тъжна, страната минава от една рецесия в друга. Гражданската война таман беше завършила и най-малко малко нормализиране беше почнало. Сега събитията се развиват по сюжет на възходяща неустановеност “, показва специалистът.

Дмитрий Мосяков, началник на Центъра за Югоизточна Азия, Австралия и Океания към Института по източни проучвания, прибавя, че пандемията от ковид и световната инфлация са блъснали на първо място най-слабите и подвластни страни, измежду които и Шри Ланка.

„ Страната получи огромни доходи от своите курорти, само че финансовата система беше слаба. В ерата на коронавирус туризмът имаше огромни проблеми, появиха се дупки в бюджета. Надеждите за помощ от интернационалните организации не се оправдаха. Нямаше задоволително пари и артикули, хората започнаха да стачкуват и да търсят излаз от тази обстановка “, изясни Мосяков.

Ориенталистът акцентира, че светът се трансформира и за слабите страни става все по-трудно. „ Правителството на Шри Ланка позволи неточности, беше належащо да се премине към строги икономии по-рано, с цел да се резервира обстановката под надзор. Виждаме с какви стопански компликации се сблъскаха най-развитите страни, а за слабите страни това в действителност е смъртна присъда. Дори не мога да си показва по какъв начин Шри Ланка ще излезе от тази обстановка “, признава Мосяков.

Възможен излаз от рецесията Кулик вижда в появяването на водач, кадърен да сплоти към себе си ръководещите кръгове. Сегашният ръководещ хайлайф е от едно семейство. По-големият брат на президента подаде оставка като министър-председател през май, откакто се скри от митингите във военноморска база. Още трима родственици на Раджапакса напуснаха министерски постове по-рано. „ Но във всеки случай няма да е елементарно да се възвърне икономката, тъй като всичко зависи от обедняването на популацията, всеобщите бизнес банкрути “, сподели източникът.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР