Президентската надпревара в Бразилия се изравни, съобщи Ройтерс. Това показаха

...
Президентската надпревара в Бразилия се изравни, съобщи Ройтерс. Това показаха
Коментари Харесай

Оспорван балотаж очаква Бразилия в неделя

Президентската конкуренция в Бразилия се изравни, заяви " Ройтерс ". Това демонстрираха резултатите от ново изследване на публичното мнение в събота, ден преди напрегнатия балотаж сред десния президент Жаир Болсонаро и левия му противник Луис Инасио Лула да Силва.

Лула има 51,1% от гласовете, а Болсонару - 48,9% , разлика, която е равна на границата на статистическа неточност в изследването на MDA, поръчано от лобиста в транспортния бранш CNT.

Повечето социологически изследвания сочат, че Лула е любимец да се завърне за трети мандат, което води до удивително политическо завръщане след присъдите му в пандиза за подкупи, които бяха анулирани. Но Болсонаро надмина изследванията на публичното мнение на гласуването на първия тур на 2 октомври и доста анализатори споделят, че изборите може да се развият и в двете направления.

Дълбоко поляризиращите фигури се  нападнаха остро в ефирен спор в петък вечер. Те се упрекнаха взаимно в неистина и неведнъж отхвърлиха да дават отговор на въпросите си.
 Лула води в настройките преди втория тур
Лула води в настройките преди втория тур

Бразилия избира президент

Болсонаро откри дебата, като отхвърли известията, че може да освободи минималната заплата от инфлацията, като вместо това разгласи, че ще я увеличи до 1400 реала (260 долара) на месец, в случай че бъде избран отново - ход, който не е в бюджета на неговото държавно управление за 2023 година

Тъй като акциите им се концентрираха върху люлеенето на решаващи неопределени гласове, анализаторите допуснаха, че президентът не е спечелил доста място в дебата, с цел да завоюва конкуренция, която социологическите изследвания посочваха почти постоянна от седмици, откогато Лула водеше на първия тур с 5 процентни пункта.

Яхнал вълна от консервативни настроения на гласоподавателите, този резултат беше по-добър за Болсонару, в сравнение с посочваха множеството социологически изследвания при започване на месеца, само че последните две седмици от акцията донесоха разнообразни прогнози.

Вотът бе засенчен и от въоръжено нахлуване, в което бе забъркано името на сегашния държавен глава. 

В неделя един от съдружниците на Болсонару откри огън по чиновници на федералната полиция, идващи да го арестуват. Седмица по-рано Болсонару трябваше да се пази, откакто описа виц за среща с девойки мигранти от Венецуела с внушителни думи.

В първия им пряк спор този месец Лула разкритикува метода, по който Болсонару се оправя с пандемия, при която са умряли близо 700 000 бразилци, до момента в който Болсонаро се концентрира върху свадите с подкупи, които опетниха репутацията на Работническата партия на Лула.

В петък вечер и двамата претенденти се върнаха неведнъж към двата мандата на Лула като президент от 2003 до 2010 година , когато високите цени на суровините помогнаха за стимулиране на стопанската система и битката с бедността. Лула даде обещание да съживи тези времена на взрив, до момента в който Болсонару предложи актуалните обществени стратегии да са по-ефективни.

MDA беше най-точният от главните анкетьори в първия кръг на гласуването на 2 октомври, макар че всички те подцениха поддръжката за Болсонару.
 Лула да Силва води със 7% пред Болсонару
Лула да Силва води със 7% пред Болсонару

Седмица преди балотажа

От общия брой гласове, в това число празните гласове и нерешилите, Лула има 47% от гласоподавателите, а Болсонару има 45%, по отношение на 42% в предходното допитване преди две седмици.

MDA интервюира 2002 гласоподаватели сред 26-28 октомври.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР