Президентската администрация гневна за скандала с гражданствотоНе показват документа с

...
Президентската администрация гневна за скандала с гражданствотоНе показват документа с
Коментари Харесай

Махат К. П. от нов кабинет на Радев

Президентската администрация гневна за абсурда с поданството
Не демонстрират документа с подписа на “канадеца”

В началото на септември Конституционен съд разплита въпроса

Служебният министър на стопанската система Кирил Петков няма да бъде в нов състав на вероятно последващо служебно държавно управление на президента Румен Радев. Това споделиха сбито пред “Труд” високопоставени източници от “Дондуков” 2. Нещо повече, малко преди абсурдът с двойното поданство на Петков да тръгне с цялостна мощ, станало ясно, че нещо в документите на Петков не е наред. Никой не е допускал, че толкоз ясно конституционно условие, като това за българското поданство, ще бъде по този начин неглижирано от номинираните за министри, разясниха чиновници на президентската администрация. И намекнаха яростно, че в паниката към съставянето на служебното държавно управление явно подписването на документи е било напълно на коляно от бъдещите министри.

Декларацията, която Кирил Петков е подписал за поданството си при назначението му за длъжностен министър, към момента е е показана на никое място обществено.

Въпросите, които породиха с двойното му поданство от понеделник насам, към този момент сигурно са го създали нежелателен в нов длъжностен кабинет, какъвто явно ще има още веднъж при нереализацията на третия мандат за сформиране на държавно управление.

В началото на септември Конституционният съд ще заседава по проблема с канадското поданство на Петков, защото към този момент има формирано конституционно дело №18/2021 година по искане на 55 народни представители от ГЕРБ за определяне на противоконституционност. Конституционните съдии ще прегледат Указ №129 на президента на Република България за назначение на служебно държавно управление от 12 май 2021 година (обн., Дъждовни води, бр. 39/2021 г.), в частта, с която за длъжностен министър на стопанската система е назначен Кирил Петков Петков. Но отново от Конституционния съд ще има и публично запитване до канадските управляващи.

На 14 август външно министерство изпрати питане посредством посолството на Република България в Канада за съществуването на канадско поданство на Петков. Все още от Министерство на външните работи не са съобщили, дали имат отговор по скандалната тематика.

Официалните документи
Конкретно за декларацията - лъжа в нея е закононарушение


Това е бланка на декларацията, която служебният министър Кирил Петков е попълнил при назначението си в служебния кабинет. Според подписа, който е положил, това би трябвало да значи, че още на 12 май 2021 година не е бил канадски жител.

При назначението си за длъжностен министър на стопанската система, Кирил Петков евентуално е подвел екипа на президента Румен Радев с тъкмо тази попълнена декларация. Това разясниха пред “Труд” източници от “Дондуков” 2. С въпросния документ лицето, което се подписва, заявява, че дава отговор на условията на Конституцията да бъде член от състава на държавното управление.

Съдържанието на декларацията е доста малко, само че съответно. Посочени са член 110 и член 65 от главния закон на България. Според член 110 “членове на Министерския съвет могат да бъдат единствено български жители, които дават отговор на изискванията за избиране на национални представители”.

В член 65 от Конституцията също се подчертава на българското поданство: “за депутат може да бъде избиран български жител, който няма друго поданство, навършил е 21 години, не е подложен под забраняване и не изтърпява наказване отнемане от свобода”.

В Наказателния кодекс от член 313 и последващи, попълването на декларация с неистинно наличие е закононарушение. А който затаи истина в писмена декларация по силата на Конституцията, която се дава пред орган на властта и с нея се удостоверява истинността на дадени условия, предстои нарушава съставите на Наказателен кодекс, разясниха адвокати пред “Труд”.

Въпросната декларация се явява формален документ, означиха още те.

Контра
От Демократична България захапаха Има Такъв Народ за „ британка “


Имунологът Велислава Петрова, препоръчана за министър от Има Такъв Народ, също била с двойно поданство, съгласно Теодор Михайлов от Демократична България.

Велислава Петрова, имунолог с докторски степени по имунология и вирусология е номинацията на водача на “Има подобен народ” Слави Трифонов за министър на опазването на здравето и по-късно за министър на образованието от Има Такъв Народ. С двойно поданство - българско и британско”.

Това написа в профила си във Facebook Теодор Михайлов от “Демократична България”. “Лошото е, че в случай че от Има Такъв Народ са доста любопитни към другите, не е зле да се извърнат и към себе си. Освен, в случай че някой различен не им приказва в слушалката”, написа още Михайлов от Демократична България. Юристи разясниха пред “Труд”, че освен това състояние мандатът на Има Такъв Народ за сформиране на държавно управление не е бил изпълнен. Казусът обаче към този момент е без значение, защото няма никакви актове към институциите.
Даниел Митов, зам.-председател на ГЕРБ: Препоръчвам час по-скоро да отиде в Букурещ за документите си


Европейска комисия е в правото си да запита българския кабинет и българските управляващи по отношение на поданството на министър Кирил Петков. Причината е, че той е двоен жител на страна отвън Европейския съюз, което съставлява риск и за съюза. Препоръчвам на Кирил Петков час по-скоро да отиде до Букурещ да си вземе документите, с цел да стане ясно дали е имал двойно поданство по времето, когато е бил назначен за министър.
Доц. Наталия Киселова, лекар по Конституционно право: Казусът не се взема решение със статуси във Facebook


Цялaтa инфoрмaция, кoятo пoлучaвaмe, е прeз cтaтуcи нa Фeйcбук, Тя oбaчe e cубeктивнa. Кoнcтитуциoнният cъд кaзвa, чe прeз пoдoбнa инфoрмaция нe мoжe дa ce прaвят зaключeния.

Oт дocтa врeмe Кирил Пeткoв e oбeкт нa вицoвe и cкeчoвe и явнo иcкa дa ce oткaчи oт вcичкoтo и дa cи прави рaбoтaтa. В нaчaлoтo нa ceптeмври щe бъдe oбрaзувaнo кoнcтитуциoннo дeлo. Кoнcтитуциoнният cъд щe пoтърcи oфициaлeн oтгoвoр oт Кaнaдa. Ако се откри, че към датата на назначението си е имал и друго поданство, то тогава има решение на Конституционен съд от предходната година, че единствено директните последствия могат да бъдат оповестени за оскъдни, само че защото случая е друг от елементарното, считам, че няма да се стигне до повреждане на покупко-продажби и за всеки акт на министъра би трябвало да се води обособен развой.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР