Президентите на Турция и Русия – Реджеп Тайип Ердоган и

...
Президентите на Турция и Русия – Реджеп Тайип Ердоган и
Коментари Харесай

Ердоган и Путин обсъдиха в телефонен разговор т. нар. „зърнен коридор“ в Черно море

Президентите на Турция и Русия – Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин, разискаха в телефонен диалог през днешния ден доставките на зърно от черноморски пристанища, концепцията за районен газов хъб в Турция, основаването на кулоар за сигурност в Северна Сирия и други въпроси, предадоха международните новинарски организации, като се позоваха на известия и от двете страни.

Отношенията с Турция, която е член на НАТО, са жизненоважни за Русия в миг, когато Западът я удари с талази от стопански наказания, към които Анкара се въздържа да се причисли, отбелязва Ройтерс.

Турция получи интернационална оценка за ролята си на медиатор сред Украйна и Русия, която докара до сключването на съглашение на 22 юли за експорт на зърно от черноморски пристанища. Анкара изигра роля и в размяната на военнопленници сред двете страни. Турция обаче окачестви като „ тежко нарушаване “ на интернационалното право хода на Русия да анексира четири украински района.

Анкара неведнъж е призовавала Киев и Москва да прекратят войната, която стартира през февруари.

" Президентът Ердоган изрази откровеното си предпочитание за преустановяване на руско-украинската война във допустимо най-кратък период ", заяви през днешния ден турското президенство.

Турция работи като медиатор на Организацията на обединените народи по съглашението за експорт на зърно, което бе удължено с още 120 дни, считано от 19 ноември.

Украйна и Русия са два от най-големите производители на зърно в света.

В телефонния диалог Ердоган е декларирал, че Анкара и Москва могат да стартират да работят по експорт и на други хранителни артикули и артикули през Черноморския зърнен кулоар, оповестиха от офиса на Ердоган.

По Черноморския филантропичен кулоар са превозени над 13 милиона тона зърно, като е вероятен и експорт на други хранителни артикули, е декларирал Ердоган в телефонния диалог.

Русия прикани Организация на обединените нации да упорства пред Запада да анулира някои наказания, с цел да се подсигурява, че Москва може свободно да изнася своите торове и селскостопански артикули - част от съглашението от 22 юли, която съгласно Москва не е изпълнена.

" Сделката има комплициран темперамент, който изисква унищожаване на пречките за съответните доставки от Русия, с цел да се посрещне търсенето от най-нуждаещите се страни ", съобщи Кремъл в известие за телефонния диалог.

От съветска страна бе обявено, че Путин и Ердоган са разискали и самодейността за основаване на хъб в Турция за експорт на съветски природен газ.

Путин предложи тази концепция през октомври като метод за пренасочване на доставките към Европа от съветските газопроводи " Северен поток ", които бяха развалени при детонации през септември. Ердоган поддържа концепцията.

" Беше очебийно особеното значение на взаимните енергийни планове, на първо място в газовата промишленост ", съобщи Кремъл за телефонния диалог.

Ройтерс напомня, че ръководителят на " Газпром " Алексей Милер е имал диалози с Ердоган в Истанбул през миналата седмица.

В телефонния диалог турският президент е призовал за основаване на 30-километров кулоар за сигурност по границата на Турция със Сирия, предадоха Анадолската организация и Асошиейтед прес, като се позоваха на турското президентство.

Говорейки за кюрдските бойци, които Анкара счита за терористи, Ердоган още веднъж е подчертал „ значимостта и спешността “ на основаване на кулоар за сигурност в Северна Сирия в сходство със съглашение от 2019 година сред Турция и Русия.

Ердоган е декларирал, че прочистването на границата със Сирия от терористи е приоритет за Турция.

Не единствено договорката за експорт на зърно от Черно море, само че и двустранните връзки, енергетиката и битката с тероризма бяха измежду тематиките на телефонния диалог сред водачите, показва Анадолската организация.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР