Президентите на САЩ Джо Байдън и Русия Владимир Путин се

...
Президентите на САЩ Джо Байдън и Русия Владимир Путин се
Коментари Харесай

След срещата Байдън - Путин: Кои въпроси бяха осъдени и по кои от тях постигнаха съгласие?

Президентите на Съединени американски щати Джо Байдън и Русия Владимир Путин се съгласиха да стартират диалози за ограниченията по надзор на нуклеарните въоръжения и киберсигурността. Това стана ясно след първата им директна среща като президенти в Женева. Вашингтон и Москва ще върнат посланиците си, откакто бяха изтеглени през март и април.
Срещата наблюдаваха специфичните пратеници на Българска национална телевизия Александър Марков и Владимир Богдански.

Двете страни ще предизвикват Диалог за стратегическа непоклатимост, стана ясно след срещата, която продължи към 4 часа.

Разговори за ограниченията по надзор на нуклеарните въоръжения и кибер сигурността на експертно равнище - за това са се договорили двамата водачи, оповестиха самите те след края на диалозите.

Двете страни най-вероятно ще обсъдят ограничения за гарантиране възобновяване на Афганистан, Сирия и Либия.

И Вашингтон, и Москва не търсят нова Студена война, по тази причина връзките им би трябвало да бъдат постоянни и прагматични.

Спазването на човешките права не докара до доближаване на позициите. Президентът Байдън разгласи, че Вашингтон няма да спре да упорства за това, до момента в който президентът Путин напомни сцените с нахлуватето в Капитолия през януари, както и придвижването " Блек лайвс метър " в Съединени американски щати.

По Украйна, Беларус и ориста на Алексей Навални несъгласията също остават.



Това беше първата Среща сред двамата президенти, откогато Джо Байдън влезе в Белия дом. Медии я описаха в резюме по този начин: " Малки отстъпки, огромни разлики ".

Ползотворна среща в градивен дух - по този начин съветският президент Владимир Путин, който пръв даде конференция, разказа диалозите с Байдън.

" Нямаше никаква неприязън, тъкмо противоположното - нашата среща протече кардинално, по доста тематики нашите оценки се разминават, само че беше показано предпочитание да се разберем един различен и да търсим пътища за доближаване на позициите.
Нищо не може да размени персоналния диалог сред водачите, разгласи и американският президент Джо Байдън ", сподели президентът на Русия Владимир Путин.

" Президентът Путин и аз споделяме неповторима отговорност да можем да ръководим връзките сред две горди и могъщи страни. Тези връзки би трябвало да бъдат постоянни и предвидими, тъй че да разрешат да си сътрудничим във съвместен интерес. Там, където има разлики, желая президентът Путин да е наясно за какво споделям това, което споделям ", сподели президентът на Съединени американски щати Джо Байдън.

За нуклеарните оръжия двамата се договориха да стартират диалози на по-ниско равнище. За киберсигурността - Байдън е дал 16 области с сериозна инфраструктура, които не трябва да бъдат обект на хакерски атаки ", сподели президентът на Съединени американски щати Джо Байдън.

" Подчертах пред него, че имаме обилни киберспособности и той го знае. Не знае какви тъкмо, само че знае, че ги имаме и в случай че нарушат тази съществена норма, ще отговорим ", сподели президентът Байдън.

Ще бъде решен въпросът с прибраните за консултация посланици.



" Що се отнася до връщането на посланиците - американският в Москва, а съветският - във Вашингтон - се съгласихме, че въпросът е решен. Посланиците ще се върнат на постовете си ", сподели Путин.

По Украйна двамата реализират отчасти сходно схващане, само че за Беларус разликите остават.

" Посочих му непоклатимия ни ангажимент към суверенитета и териториалната целокупност на Украйна. Съгласихме се да преследваме дипломация, обвързвана с Минските съглашения ", сподели Байдън.

Президентът на Съединени американски щати предизвести, че в случай че Алексей Навални загуби живота си, това ще има разрушителни последствия за Русия.

" Той беше разгласен за търсене. Знаейки това, той се върна. Изхождам от обстоятелството, че той искаше, целеустремено се върна, с цел да бъдат арестуван. Той направи това, което искаше ", сподели Путин.

Наскоро съветски съд забрани организацията на Навални.

" В Съединените щати е признат закон за поддръжка на избрани политически организации в Русия. В същото време Съединените щати оповестиха страната ни за зложелател, обществено споделиха, че ще сдържат развиването на Русия. Въпрос - какви политически организации Съединените щати и други западни страни би трябвало да подържат в Русия, в случай че освен това им заплащат. Споменатата от вас организация на Навални обществено призоваваше към всеобщи вълнения ", сподели Путин.

След срещата, съгласно Байдън е станало ясно, че Русия не търси нова Студена война.

" Очевидно е, споделих му, че не е в интерес нито на вашата, нито на моята страна да влезем в нова Студена война. Той разбра. Но това не значи, че той е подготвен да отстъпи. Той към момента се притеснява, изтъквам, че е обграден и ние желаеме да го свалим ", сподели президентът на Съединени американски щати.

Байдън съобщи, че е показал значимостта да има общи правила по пътя, които да се съблюдават от двете страни. Путин съобщи, че някои от главните резултати на срещата са беглите знаци на доверие.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР