Президентите на Русия и на Турция се срещат извънредно в

...
Президентите на Русия и на Турция се срещат извънредно в
Коментари Харесай

​Президентите на Русия и на Турция се срещат извънредно в Москва.

Президентите на Русия и на Турция се срещат изключително в Москва. Интересите на двете страни и на водачите им - Владимир Путин и Реджеп Ердоган, се разминават трагично поради ескалацията на военните дейности в Северозападна Сирия. Военното и икономическото им съдействие обаче остават постоянни.

 © БГНЕС
Поводът за незабавното пътешестване на Ердоган до Москва е офанзивата на подкрепяната от Русия сирийска войска в буферната зона в провинция Идлиб и в елементи от прилежащата - Хама. Путин и Ердоган се договориха за зоната предишния септември в Сочи. Турция разположи там мощно укрепен боен гарнизон. Но от предходната седмица той е под обсадата на армията на Сирия. Дамаск и Москва са твърдо решени да отстраняват джихадистите, които управляват Идлиб и елементи от прилежащата провинция Хама.
Владимир Путин, президент на Русия: Терористите не престават да обстрелват позициите на сирийската войска. Опитват да нападат и съветски военни обекти. Зоната за деескалация не трябва да служи като леговище за джихадисти или плацдарм за офанзиви. Затова взехме решение да предприемем спомагателни взаимни ограничения с Турция.
Турция счита сирийската атака за опасност за националната си сигурност. Ердоган се притеснява от нова вълна от стотици хиляди мигранти, измежду които може да има и джихадисти. Според самостоятелни наблюдаващи, Дамаск, с благословията на Москва, приготвя почвата преди плануваната за средата на септември среща на Ердоган, Путин и иранския президент Рухани, за преначертаване на зоните на въздействие наоколо до турската граница.

Иначе през днешния ден съветският и турският президент откриха дружно авиошоуто МАКС 2019 край Москва. Путин показва гордостта на съветското самолетостроене, в това число изтребителя от пето потомство Су-57. Съобщи, също така, че през днешния ден е почнало доставянето на втора батарея противоракетни системи С-400 за Турция. Путин сподели и гостолюбие - като почерпи госта от Турция със сладолед.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР