Президентите на Полша, Литва, Латвия и Естония подчертаха подкрепата си

...
Президентите на Полша, Литва, Латвия и Естония подчертаха подкрепата си
Коментари Харесай

Президентите на Полша, Литва, Латвия и Естония заявиха подкрепата си за Украйна 


Президентите на Полша, Литва, Латвия и Естония подчертаха поддръжката си за Украйна и желаеха отговорност за това, което по думите им са военни закононарушения, осъществени от съветските сили, съобщи Асошиейтед прес.

Посещението на президентите Анджей Дуда, Гитанас Науседа, Егилс Левитс и Алар Карис е мощна демонстрация на взаимност от страна на водачите на страните от източния фланг на НАТО, три от които сходно на Украйна в миналото бяха част от Съветския съюз, отбелязва организацията. Президентите посетиха Бородянка - един от градовете край Киев, където бяха открити доказателства за жестокости след изтеглянето на съветските войски.

Четирима европейски президенти посетиха Киев

"Борбата за бъдещето на Европа се води тук ", съобщи президентът на Литва Гитанас Науседа и прикани за по-строги наказания, в това число против доставките на петрол и газ от Русия и против всички банки в страната.

Появявайки се дружно със Зеленски в богато украсена зала в историческия Мариински замък в Киев, европейските водачи - президентът на Литва Гитанас Науседа, президентът на Естония Алар Карис, президентът на Полша Анджей Дуда и президентът на Латвия Егилс Левитс - потвърдиха уговорките си да поддържат Украйна политически и с военна помощ.

"Ние познаваме тази история. Знаем какво значи съветската окупация. Знаем какво значи съветският тероризъм ", сподели Дуда. Той съобщи, че тези, които са направили военни закононарушения, както и тези, които са издавали заповеди, би трябвало да бъдат подведени под отговорност.

"Ако някой изпрати самолети, в случай че някой изпрати бойци да обстрелват жилищни квартали, да убиват цивилни, да ги унищожават, това не е война ", сподели той. "Това е свирепост, това е бандитизъм, това е тероризъм ", добави Дуда.

Експерти на ОССЕ са разкрили ясни признаци, че Русия е нарушила филантропичното право в Украйна

Експертен отчет, поръчан от Организацията за сигурност и съдействие в Европа, откри "ясни модели на нарушавания на (международното филантропично право) от страна на съветските сили при воденето на военните дейности ". Докладът е направен от специалисти, подбрани от Украйна, и оповестен в сряда от основаната във Виена организация, отбелязва АП.

В отчета се показва, че има нарушавания и от страна на Украйна, само че се заключава, че тези, осъществени от Русия, са надалеч по-значителни по мащаб и темперамент.

Преди това Украйна призна, че е допустимо да има "изолирани случаи " на нарушавания и съобщи, че ще организира следствие.

Руският президент Владимир Путин отхвърля неговите войски да са направили жестокости, а във вторник настоя, че Русия "не е имала различен избор " с изключение на да нахлуе. Той съобщи, че офанзивата има за цел да отбрани хората в някои елементи на Източна Украйна и да обезпечи сигурността на самата Русия. Той се зарече, че тя ще продължи до цялостното ѝ привършване и осъществяване на поставените задания. По думите му също по този начин акцията на Русия върви по проект макар огромното евакуиране, откакто силите ѝ не съумяха да завладяват столицата и понесоха обилни загуби.
Източник: Българска телеграфна агенция

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР