Президентите на Колумбия Густаво Петро и на Венецуела Николас Мадуро

...
Президентите на Колумбия Густаво Петро и на Венецуела Николас Мадуро
Коментари Харесай

Колумбия и Венецуела задълбочават сътрудничеството си

Президентите на Колумбия Густаво Петро и на Венецуела Николас Мадуро се срещнаха във вторник и обявиха, че ще подобрят съдействието сред двете страни в търговията и сигурността. Това удостоверява устрема за нормализация на връзките след избирането на първия ляв водач на Колумбия, предава Associated Press.

След срещата в президентския замък на Венецуела Петро назова " самоубийствено " отчуждението на държавните управления на Венецуела и Колумбия, добавяйки, че границата сред страните е била " забравена и предадена на незаконни мафии ".

Президентът на Колумбия сподели, че и двете страни в този момент ще търсят способи за продан на разследваща информация за групите за трафик на опиати и добави, че ще лобира за повторното влизане на Венецуела в Андската общественост на нациите, районна комерсиална и капиталова група, от която Венецуела се отдръпна през 2006 година Петро изиска поддръжката на Венецуела в мирните договаряния с Националната освободителна войска, или ELN, колумбийска бунтовническа група, която работи от двете страни на границата, цитира news.bg.

Усилията на Петро да се ангажира със социалистическото държавно управление на Венецуела бележат радикална смяна на досегашната политика на Колумбия: преди Петро да бъде определен през юни, предходният президент на Колумбия Иван Дуке поддържа напъните на Съединени американски щати да изолира държавното управление на Мадуро, да наложи наказания на венецуелския нефт и да принуди Мадуро да организира свободни и почтени избори.

Съединените щати, Колумбия и десетки други страни стопираха да признават Мадуро за законен водач на Венецуела през 2019 година, откакто той завоюва избори, които бяха необятно оценени като недемократични, и поддържа издигането за краткотраен президент на Венецуела на някогашния водач на Националното заседание Хуан Гуайдо.

Междувременно вътрешната съпротива против Мадуро, ръководена от някогашния водач на Конгреса Хуан Гуайдо, откри, че поддръжката ѝ понижава както в страната, по този начин и в чужбина.

Петро промени курса си незабавно откакто постави клетва и възвърне дипломатическите си връзки с държавното управление на Мадуро. Във вторник опозиционните водачи във Венецуела разкритикуваха срещата на Петро с Мадуро, като Гуайдо написа в " Туитър ", че Петро оказва помощ за " нормализиране " на нарушаването на човешките права във Венецуела, като " посещава диктатора Мадуро и го назовава президент ".

Международният углавен съд сега проверява държавното управление на Мадуро за нарушавания на правата на индивида, в това число изтезанията и случайното задържане на протестиращи през 2017 година В скорошно писмо, адресирано до Петро, Human Rights Watch уточни, че във Венецуела към момента има повече от 240 политически пандизчии и изиска от Петро да потърси съответни задължения за правата на индивида от администрацията на Мадуро, до момента в който двете народи възвръщат дипломатическите и военни връзки.

Правозащитната група добави, че военното съдействие с Венецуела би трябвало да бъде неразрешено, до момента в който силите за сигурност на Венецуела не спрат да поддържат наркотрафикантите и бунтовниците. Доказателствата, събрани от Human Rights Watch и задачата на Организация на обединените нации за определяне на обстоятелства, допускат, че военните на Венецуела са провели взаимни интервенции с ELN предходната година, с цел да изкоренят друга бунтовническа група и да им разрешат да завладяват златни мини в Източна Венецуела.

След срещата Мадуро сподели, че е изслушал предложенията на Петро и също по този начин се интересува от създаването на договорка сред двете страни за произвеждане на торове, които станаха по-скъпи за доста страни в Латинска Америка заради войната в Украйна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР