Президентите на Франция и Америка - Еманюел Макрон и Джо

...
Коментари Харесай

Франция и САЩ работят по помирение заради пакта Aukus

Президентите на Франция и Америка - Еманюел Макрон и Джо Байдън, работят по помиряване, откакто предходната седмица напрежението се повиши поради оповестения пакт за сигурност сред Съединени американски щати, Англия и Австралия. Споразумението лиши Париж от контракт за подводници за милиарди долари с Канбера.

В сряда Макрон и Байдън са провели телефонен диалог, в който са се разбрали да търсят метод за излизане от рецесията в връзките. Съединени американски щати са признали, че е щяло да бъде по-добре, в случай че е имало " отворени съвещания ", а Франция се декларирала, че ще върне посланика си във Вашингтон. В общото изказване се показва, че двамата президенти ще стартират развой на " задълбочени съвещания за основаване на условия за реализиране на доверие ". Те ще се срещнат лице в лице в Европа в края на идващия месец.
Полу-извинението на Вашингтон
Анализ на Военновъздушни сили разказва обстановката по следния метод - в името на националния интерес Макрон поема курс към помиряване, до момента в който Вашингтон признава, че е можел да отиграе нещата по друг метод. В случая на Белия дом става въпрос за полу-извинение, т.е. опрощение към Франция за неналичието на съвещания, само че не и за сформирането на Aukus. В резултат френския дипломат се връща във Вашингтон идната седмица. Двете страни си приказват още веднъж, само че огромна част от доверието го няма.

Сключването на пакта Aukus беше разказано като евентуално най-значимото съглашение за сигурност сред трите страни от Втората международна война насам. Но това ядоса Франция, като външният й министър Жан-Ив льо Дриан разказа сделката като " намушкване в тил ". Причината е, че Австралия се отхвърли от договорка за 37 милиарда $ с френска компания за градежа на подводници и избра американска технология. Освен това стана ясно, че Париж е схванал за новия пакт единствено няколко часа преди общественото му обявяване, а Франция счита Азиатско-Тихоокеанския район за основен в стратегическо и икономическо отношение.
Среща Блинкен - Льо Дриан
Като митинг против сключването на пакта Франция привика за съвещания посланиците си от Вашингтон и Канбера. Сега посланикът във Вашингтон ще се завърне на поста си, само че не е ясно дали същото ще се случи и с този в Канбера.

В изказването от сряда Байдън удостоверява значимостта на Франция и на Европа в Азиатско-Тихоокеанския район. И показва, че американският държавен секретар Антъни Блинкен и френският му сътрудник Льо Дриан ще проведат двустранна среща в четвъртък по време на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР