Президентът Зеленски поиска от нас не оръжия, а ремонт на

...
Президентът Зеленски поиска от нас не оръжия, а ремонт на
Коментари Харесай

Петков: Зеленски поиска от нас не оръжия, а ремонт на руската военна техника. Кабинетът ще оцелее

Президентът Зеленски изиска от нас не оръжия, а ремонт на остаряла съветска военна техника. Те имат потребност от това.

Това съобщи министър председателят Кирил Петков в студиото на " 120 минути " по БТВ.

НЕ ДАВАМЕ ОРЪЖИЕ, А РЕМОНТИРАМЕ СТАРА ТЕХНИКА

" Президентът Зеленски и украинското държавно управление получават оръжия от доста страни - Съединени американски щати, Франция, Полша, Чехия. Това са съвременни оръжия, които им дават късмет. България не е с най-голямата и мощна войска, само че това, което имаме и сме едни от дребното, които имаме, е опцията да поправяме съветска техните. Той ме помоли за нещо напълно съответно.
Каза: " Имаме потребност от ремонт на съветските ни машини. Има ли по какъв начин да се изпратят в България, да се ремонтират и да ги върнете ". Той желае ремонт на оръжие, което към този момент употребява ", изясни Петков.

У нас тематиката е превърната в политическа дъвка, само че там Зеленски ми говореше съответно от какво имат потребност, с какво можем да помогнем. Става въпрос за ремонт на оръжие, което той към този момент употребява, само че е остаряло, добави той. По думите му " Терем " и " Авионамс " имат специализацията да ремонтират тъкмо такова оръжие.

Премиерът показа, че Зеленски е споделил, че има 15 милиона тона жито от Одеса и е изискал да го изнесе през Варна, тъй като има потребност от средства.

" Може да продаваме украинския ток в Гърция, до момента в който те ни подават газ и да се направи една районна тактика ", разкри министър председателят.

Говори се, че сме желали да изпращаме български бойци. Това не е съществено, сподели министър председателят.

РЕШЕНИЕТО В ПАРЛАМЕНТА ЩЕ Е ЗА ВОЕННО-ТЕХНИЧЕСКА ПОМОЩ, КОЕТО ЗНАЧИ РЕМОНТ НА ТЕХНИКА

Гласуването в Народното събрание би трябвало да е ясно. Ние от " Продължаваме промяната " ще гласуваме " за " общия мандат на военно-техническа помощ. Оттам нататък, каквото изискат украинските ни сътрудници, ще гледаме да го създадем, в случай че е във възможноастите ни, акцентира министър председателят.

Решението на Народното събрание ще е дефинирано за даване на военно-техническа помощ, която включва имено това - ремонт на остаряла съветска техника, повтори няколко пъти Петков и акцентира - това е точната формулировка на военно-техническата помощ. Зеленски ме помоли и изиска от нас характерно това, посочи министър-председателят.

ЩЕ ПОДПИСВА МИНИСТЪРЪТ НА ОТБРАНАТА ЗАКОВ, А НЕ МИНИСТЪРЪТ НА ИКОНОМИКАТА НИНОВА

И изясни технологията: Приема се гласуването за военна техническа помощ и разпореждам на нашето МО да се свърже с украинското и стартира ремонтната активност. Ние мислим, че надали не имаме разнообразни ползи. Заводите ни нямат работа в последно време, откогато спорът в Афганистан е в различен стадий ".

ПРАВИТЕЛСТВОТО ЩЕ ОЦЕЛЕЕ

Според него сега няма заплаха държавното управление да падне. Всички сътрудници осъзнават, че по време на война е доста безконтролно да допуснем държавното управление да падне. Не считам, че ще го създадат, уточни Кирил Петков.

Да, държавното управление ще оцелее след гласуването в Народното събрание, безапелационен бе министър председателят.

ПРЕЗИДЕНТЪТ НИ ПОЗНАВА, НИЕ НЕ съдебномедицинска експертиза ШАРЛАТАНИ

" Не мисля, че президентът имаше поради нас. Той доста добре ни познава и знае, че пазиме българските ползи ", сподели в министър председателят Кирил Петков във връзка днешните думи на президента Радев, че " политически шарлатани да разпалват пристрастеностите от войната за своя приложимост ".

Единият вид е да сме меки като Орбан, да купуваме газа на Русия. Другата позиция е позицията на Европа е да кажем, че не може през 21 век да летят бомби и да си затворим очите. Нашето държавно управление не мисли, че това е в български интерес, съобщи Петков.

В отговор на въпрос какво би споделил на президента Радев, министър-председателят съобщи: " България би трябвало да е от вярната страна на историята. Българският интерес е да не се навеждаме, българският интерес е България да е в Европа ".

ПРАЩАМЕ ОРЪЖИЕ ЗА ПОЛША, НЯМАМЕ ОТГОВОРНОСТ ПОСЛЕ КЪДЕ ОТИВА

Петков пожела да разкрие и дали се изпраща скрито оръжие до Украйна.

" Нека да обясня тъкмо по какъв начин се случва. Наш цех получава питане за 200 милиона продукция от полска компания. Това питане идва, ревизира се от службите и в случай че всичко е тъкмо, се подписва контракт и оръжието се изнася от България за Полша. Пита се крайната дестинация Полша ли е. Тогава нашата отговорност като държавно управление и ВМЗ стопира в този миг. Ние сме едни производители, търговци и за жалост, тази стока не върви по хубави места ", уточни Петков.

" Само да ви кажа, кое е по-ценно - няколко снаряда или да сглобите техника и да я върнете назад. Зеленски неслучайно ме попита да помогнем за това ", заключи министър председателят.

НАДЯВАМ съдебна експертиза ДА НЯМА ПОКАЧВАНЕ ЦЕНАТА НА ГАЗА

Той разяснява, че държавното управление работи доста интензивно за различни доставки на природен газ след прекъсването на газа от Русия за България. Надявам се, че ще успеем да няма повишаване на цените, а в случай че има, то да не е огромно, означи Петков и разкри каква е рускаха скица за плащана на газа, която ние сме отхвърлили:

" Представете си, отивате да си платите тока и те желаят да платите 1000 рубли. Има едно обмен бюро, то е наше, отидете и си обърнете левовете в рубли и ни платете. В какъв курс? В какъвто каже обмен бюрото. Ние ще кажем изискванията, кое е обмен бюрото и какъв е курсът. Каква страна сме, в случай че приемем това? Или си държим на държавническата позиция или сме си навели главата и се молим за милостия и му подаряваме едно кученце ", сподели той.

ПРЕЗ НОЕМВРИ съдебномедицинска експертиза съдебна експертиза ОТКАЗАЛИ 2/3 ОТ АЗЕРСКЯ ГАЗ

" За голямо страдание, ноември месец сме се отказали от 2/3 от азерския газ до юни месец. Какво съвпадане? Отказали сме се едностранно с решение на шефа на " Булгаргаз ". Ако някой там вземе такова решение, без да ме уведоми като министър председател, бих го уволнил на секундата. Докато строим гръцката връзка, има прилежаща тръба на 200 км., която може да преведе умерено целия 1 милиарда през нея.

Аз персонално приказвах с изпълнителния шеф на " Бритиш петролиум " и се надявам да осигурим количеството преди юни месец. Цената ще бъде приблизително на по-ниска цена от този на Газпром. В момента доста интензивно действаме по тези благоприятни условия. Надявам се, че ще успеем ", изясни министър председателят.

" Ако газът тръгне от юг на север, ние може да сме част от тактиката на района. Ако се купуват 10-15 милиарда кубични метра, цената ще е друга в сравнение с в случай че купим 3. Имаме проект по какъв начин да оказваме помощ на района и да разясняваме цената ", заключи Петков.

БОИСОВ КАТО РАЗДАВАШЕ, ДАВАШЕ НАШИТЕ ПАРИ

" Понеже аз имам вяра, че страната е разпределител на пари и не има свои пари. Тя не би трябвало да бяга от отговорност. Когато казваш " давам ", аз давам моите пари, а те са си моя отговорност. Борисов като даваше, даваше нашите пари.

Когато чуете Кирил Петков да дава пари, той дава от личните си, а не от тези на данъкоплатците. Аз желаех да покажа на хората, че когато имаш мощна мотивация, всеки може да помогне самичък. Всеки чака страната да оправи всичко, а може да стартира от себе си ", изясни министър председателят за апела си да дадем една заплата за оръжейна помощ за Украйна, както направил той.

" Това, което бих споделил на Радев, е че отиването ми в Украйна промени мирогледа ми. България би трябвало да има интерес да не се навеждаме, да сме част от Европа и да оказваме помощ агресорът да на напредне. Да, държавното управление ще оцелее ", приключи той.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР