Президентът Володимир Зеленски е помолил командващия Въоръжените сили на Украйна

...
Президентът Володимир Зеленски е помолил командващия Въоръжените сили на Украйна
Коментари Харесай

Руски експерт: Украйна ще получи своя Пиночет, а Зеленски го очаква нещастен случай

Президентът Володимир Зеленски е помолил командващия Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) ген. Валерий Залужни да понижи обществените си изяви, твърди английският в. Financial Times, като се базира на свои източници.

" Запознати описват, че Залужни е бил помолен да престане да промотира обществения си облик ", твърди изданието. Публикацията се базира на резултати от социологически изследвания, съгласно които в Украйна пораства известността на висшия боен.

Според претендента на историческите науки от катедрата по обща история на Белгородския държавен университет доцент Сергей Прокопенко украинският президент има всички учредения да се тормози, че може да бъде свален и сменен точно от ген. Залужни, написа " Свободная преса ".

Той обаче акцентира, че не може да се приказва за " събаряне " на Зеленски, защото настойниците на Украйна, считат, че това може да докара до неустойчивост на политическата система.

Ключовите политически решения така и така не се взимат в Украйна, счита Прокопенко, тъй че не би трябвало да бъде надценвана ролята на президента в киев.

Според него промяната на президента ще се случи тогава, когато бъде глобено преразглеждане на системата за ръководство на страната, провокирана от съществени фактори, като да вземем за пример решаващи договорености сред Русия и Съединени американски щати, огромно военно проваляне на Украйна и други

" При това най-вероятно участта на Зеленски ще бъде печална, никой няма да го остави жив. Новият водач ще пристигна на свободно място. Зеленски прелестно схваща това и се пробва да въздейства върху ситуацията на своите съперници ", изяснява Прокопенко.

Историкът счита, че ген. Залужни може да стане водач на страната.

" Залужни фактически стана забележителна фигура в политиката на Украйна, което се дължи на напъните на западните куратори на страната. Несъмнено, цялата политическа власт в украйна се управлява извън. Използва се целият набор принадлежности за директно и индиректно влияние. В рамките на косвеното въздействие върху президента на Украйна бе осъществена и подготовката на различни политически водачи ", изяснява Прокопенко.

Историкът изяснява, че със Залужни е открита директна връзка, основани са условия за издигането му и промотирането му в медийното пространство.

" Основната задача на такива персони е да държат Зеленски в парежение, да му дадат да разбере, че може във всеки един миг да бъда отхвърлен и на негово място да бъде подложен различен. Именно една от тези персони е и Залужни. Просто в един миг той ще стане най-силната политическа фигура в Украйна ", изяснява Прокопенко.

Според него популацията на Украйна ще поддържа Залужни.

" За последните 2-3 месеца украинската войска реализира някои резултати в опълчването с Русия. Проведе серия сполучливи интервенции, изтика съветската войска от Харковска и елементи от Херсонска област. Всички тези триумфи украинската общност свързва с активността на военните водачи, в това число Залужни. Трудно е да се каже какво е равнището на поддръжка за Залужни в армията и в обществото, само че е явно, че се приближава до тази на Зеленски ", разяснява историкът.

" В последна сметка, този фактор - на поддръжката от страна на обществото - няма да има решаващо значение в битката за власт. Ако кураторите на Украйна слагат задачата Залужни да бъде доведен на власт, ще бъдат задействани нужните лостове за въздействие върху публичното мнение и неговата поддръжка измежду популацията внезапно ще нарасне ", изяснява още Прокопенко.

" Западът ще успее да извърши тази смяна. Несанкционирано от Запада идване на власт на Залужни просто е невероятно ", разяснява още историкът.

" Залужни го готвят точно за такава роля - той фактически може да стане новия Пиночет. В момента Украйна съставлява страна с оптимално мобилизирано общество, за което към този момент са даденост рестриктивните мерки на свободата на словото, репресиите, досъдебните саморазправи са всекидневия и всичко това - поради триумфа в противоборството с Русия. В Украйна в действителност веме е утановена тирания ", изяснява Прокопенко.

" Хипотетично, след идването на власт на Залужни, той ще би трябвало да организира редица твърди репресивни ограничения във връзка с някогашните доближени на Зеленски и да обезпечи прехода към мощна военна тирания. Какво ще се слечи със Зеленски? Нещастен случай, гибел вследствие на ракетна офанзива и впрочем разновидности - всичко може да бъде реализирано%, обобщава иторикът.

" Украинските медии постоянно подчертават върху облика на ген. Валерий Залужни не просто като боен експерт, а като " национален воин ", ", акцентира и шефът по аналитическите планове на Агенцията за политически и стопански връзки Михаил Нейжмаков.

" Например, след завладяването на Херсон от силите на ВСУ редица издания разгласиха графити от града — " С нас са Бог и атаман Залужни, " акцентира той.

 

Според Нейжмаков обаче е малко евентуално Западът да разреши военна хунта да размени администрацията на Зеленсски - това ще наподобява неприятно в очите на публичното мнение в Съединени американски щати и европейските страни.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР