Президентът Володимир Зеленски днес заяви, че е време НАТО да

...
Президентът Володимир Зеленски днес заяви, че е време НАТО да
Коментари Харесай

Киев иска да знае кога ще стане член на НАТО, Столтенберг: Мястото ви е в Алианса

Президентът Володимир Зеленски през днешния ден съобщи, че е време НАТО да вземе политическо решение да предложения Украйна да се причисли към военния алианс, и че Киев желае да знае по кое време ще стане член, заяви Ройтерс.

Украинският водач съобщи на взаимна конференция в Киев с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли може да стане историческа и че е бил поканен да участва.

" Благодарен съм за поканата да участвам на срещата на върха, само че също по този начин е значимо Украйна да получи съответната покана ", сподели той пред кореспонденти, представен от УНИАН.

" Няма нито една справедлива спънка пред политическото решение да поканим Украйна в алианса и в този момент, когато множеството хора в страните от НАТО и болшинството украинци поддържат присъединението на Украйна към НАТО, е време за съответните решения ", добави Зеленски.



Бъдещето на Украйна е в НАТО, съобщи Столтенберг при първото си посещаване в страната след съветската инвазия преди 14 месеца.

" Нека бъда явен: законното място на Украйна е в евроатлантическото семейство. Мястото на Украйна по право е в НАТО . И с течение на времето нашата поддръжка ще ви помогне да извършите това допустимо ", съобщи Столтенберг на конференцията със Зеленски в Киев.



Той даде обещание военната поддръжка за Украйна да продължи , като съобщи, че до момента съдружниците от НАТО са обучили десетки хиляди украински военнослужещи и са дали 65 милиарда евро единствено за военна помощ.

" НАТО е с вас през днешния ден, на следващия ден и ще бъде с вас толкоз дълго, колкото е належащо ", съобщи Столтенберг, преди да предложения Зеленски на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли.

An honour to be back in Kyiv & meet with President. 's rightful place is in, and over time our support will help to make this possible. We stand by you today & for the long haul.
— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg)
Пред публицисти представителят на Кремъл Дмитрий Песков през днешния ден сподели, че недопускане на влизането на Украйна в НАТО към момента остава една от задачите на специфичната военна интервенция (както Русия назовава дейностите си в Украйна).

" Несъмнено, тъй като в противоположен случай това ще се трансформира в сериозна, значима опасност за сигурността на нашата страна ", сподели представителят в отговор на въпрос, представен от ТАСС.

Коментирайки днешното посещаване на Столтенберг в Киев, Песков уточни, че в тази връзка Кремъл не може да даде оценка на вероятностите за влизане на Украйна в пакта.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР