Президентът Владимир Путин ще участва тази седмица в първата си

...
Президентът Владимир Путин ще участва тази седмица в първата си
Коментари Харесай

Путин ще разговаря днес с лидерите на ШОС, за първи път с международна изява след бунта на Вагнер

Президентът Владимир Путин ще взе участие тази седмица в първата си многостранна среща на високо ниво, откогато Русия беше разтърсена от въоръжен бунт. Срещата е на една от дребното интернационалните групи, в които неговата страна към момента се радва на поддръжка.

 

Лидерите ще се съберат виртуално за среща на върха на Шанхайската организация за съдействие (ШОС) – група за сигурност, учредена от Русия и Китай, с цел да се опълчват на западните съюзи от Източна Азия до Индийския океан.


Тази година хазаин на събитието е Индия, която членува в организацията от 2017 година. Това е следващата опция за премиера Нарендра Моди да показва растящото международно въздействие на страната си.

 

Групата до момента се фокусираше върху задълбочаване на съдействието в сферите на сигурността и стопанската система, битката с тероризма и трафика на дрога, както и оправянето с климатичните промени и ситуацията в Афганистан, откакто талибаните превзеха страната през 2021 година. Когато министрите на външните работи се срещнаха в Индия предишния месец, войната на Русия в Украйна съвсем не фигурираше в техните обществени изявления, само че последствията за продоволствената сигурност и сигурността на горивата в разрастващите се страни не престават да основават опасения за групата, споделят анализатори.

 

Форумът е по-голям от когато и да било за Москва, която желае да покаже, че Западът не е съумял да я изолира.

 

В групата вземат участие четирите централноазиатски страни Казахстан, Киргистан, Таджикистан и Узбекистан, които са от район, където съветското въздействие е огромно. Сред другите участници са Пакистан, който членува от 2017 година и Иран, който се чака да се причисли. Беларус също е напът да стане член на организацията.


" Тази среща на ШОС в действителност е една от дребното благоприятни условия за Путин да показва мощ и надеждност на международно ниво ", споделя шефът на Института за Южна Азия на Центъра " Уилсън " Майкъл Кугелман.

 

Нито една от страните членки на организацията не осъди Русия в резолюциите на Организация на обединените нации, а те избраха да гласоподават " въздържал се ". Китай изпрати делегат, който да посредничи сред Русия и Украйна, и Индия неколкократно е призовавала за спокойно позволение на спора.

 

Лично за Путин срещата на върха съставлява опция да покаже, че управлява обстановката след траялото малко въстание на шефа на наемниците от " Вагнер " Евгений Пригожин.

 

" Путин ще желае да успокои сътрудниците си, че към момента изцяло управлява властта и да не остави подозрения, че провокациите за неговото ръководство са били смазани ", споделя Танви Мадан, старши теоретичен помощник в института " Брукингс ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР