Президентът Владимир Путин призова всички служители на Вагнер“ и други

...
Президентът Владимир Путин призова всички служители на Вагнер“ и други
Коментари Харесай

Путин: Наемниците на „Вагнер“ трябва да се закълнат във вярност на Русия

Президентът Владимир Путин прикани всички чиновници на „ Вагнер “ и други съветски частни военни наемници да положат клетва за честност към Русия . Той е издал декрет , който се отнася към всички, взели участие във военни дейности в Украйна, оказват помощ на съветската войска и служат в елементи на териториалната защита. Документът е подписан през вчерашния ден и е влезнал в действие незабавно, предава „ BBC “.

Указът на президента идва 2 дни откакто беше обявено, че водачите на „ Вагнер “ са починали при самолетна злополука. Същевременно през днешния ден крайнодясното поделение на „ Вагнер “, известно като „ Русич “, разгласи, че стопира военните интервенции в Украйна.

В обява в приложението X /познато като „ Telegram “/ „ Русич “ упрекна съветското външно министерство , че не е защитило член-основател на групата Ян Петровски , който е задържан във Финландия за визови нарушавания и е изправен пред изгонване в Украйна.

Анализаторите допускат, че указът на Путин е част от опитите за възобновяване на властта му след протеста на „ Вагнер “ през юни.

„ Путин желае да има по-строг надзор върху „ Вагнер “, с цел да е сигурен, че няма да бъде изправен пред нова рецесия в бъдеще “ , разяснява Натия Сескурия от „ Royal United Services Institute “, мозъчен концерн в Лондон, пред „ BBC “.

Указът е публикуван и на фона на това, че наемниците на „ Вагнер “ нямат водач , откакто аероплан, за който се допуска, че е превозвал Евгений Пригожин и други водачи, се разруши в сряда, убивайки всичките 10 души на борда. Описана в документа като стъпка за създаване на духовните и морални основи на защитата на Русия , клетвата включва заричане за прецизно съблюдаване на заповедите на командирите.

„ Това е прикрито обръщение до военното разузнаване да откри и преследва бойците на „ Вагнер “ “ , счита Петро Бурковски , който управлява Фондация „ Демократични начинания “, мозъчен концерн, основан в Украйна. И това е ясно обръщение и към бойците , допуска той:

„ Или положете клетва и запазете оръжието си, или се разоръжете. Подчинявате се или отивате в пандиза. “

Няколко седмици преди несполучливото въстание на Пригожин през юни , съветското Министерство на защитата даде период на наемнически групи до 1 юли да подпишат контракти с армията . Пригожин отхвърли да подпише, тъй като не искаше „ Вагнер “ да работи към министерството. Путин поддържа договорната скица на министерството, което беше първият обществен удар против неговия дълготраен съдружник Пригожин. Спорът ескалира , което докара до протеста на Пригожин.

Но какъв резултат ще има указът върху бойците на „ Вагнер “ без очевиден водач? Бурковски счита, че като опитни военнослужещи те са положително преимущество за съветската войска .

„ Те избраха „ Вагнер “, тъй като армията им даде особено отношение, без бюрокрацията на голямата съветска войска. Ако получат особено отношение по заповед на Путин, не мисля, че ги интересува къде, за кого и защо ще се бият. “

Сескурия счита, че макар че указът може да има резултат в кратковременен проект , има лоялни поддръжници на Пригожин, които няма да положат клетва.

„ Това евентуално може да сътвори проблеми за Путин в по-дългосрочна вероятност “, споделя тя.

Междувременно съветската противовъздушна защита предотврати офанзиви с дронове против Московска и Белгородска област тази заран, оповестиха публични лица. В Белгородска област, граничеща с Украйна, 4 души са били ранени при обстрел, сподели локалният губернатор.

Украинското държавно управление съвсем в никакъв случай не признава обществено, че прави офанзиви в Русия . А в Украйна двама души са били убити и един ранен, когато Русия е обстреляла украинско село покрай североизточния град Купянск, регистрира регионалният шеф на Харков.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР