Президентът Владимир Путин посети руския ексклав Калининград, разположен между страните

...
Президентът Владимир Путин посети руския ексклав Калининград, разположен между страните
Коментари Харесай

Путин посети Калининград

Президентът Владимир Путин посети съветския ексклав Калининград, ситуиран сред страните членки на НАТО, в миг, когато напрежението сред Москва и Европейски Съюз се повишава поради бойните дейности в Украйна, съобщи БГНЕС.

Граничещ с Литва и Полша, които твърдо поддържаха Украйна в спора с Москва, мощно милитаризираният район на брега на Балтийско море няма обща сухопътна граница с Русия.

В рамките на визитата си Путин се срещна с възпитаници от Калининград по случай началото на образователната година, като отговори на въпроси по разнообразни тематики - от стопанската система, до галактическите проучвания и военната интервенция на Москва в Украйна.

" Мисията на нашите бойци...е да спрат тази война, да защитят хората и, несъмнено, да защитят самата Русия ", сподели Путин в телевизионно послание.

Той сподели още, че " Украйна е почнала да основава антируски анклав, който заплашва нашата страна ", заяви Агенция Франс Прес.

Посещението на Путин в Калининград идва на фона на възходящото напрежение сред Москва и Брюксел, откакто Европейски Съюз наложи на Русия няколко кръга наказания поради акцията ѝ в Украйна.

През юни Русия влезе в конфликт с Литва, откакто Вилнюс забрани железопътния пренос на глобени артикули от континентална Русия към Калининград.

След закани и митинги от страна на Москва Европейски Съюз съобщи, че Литва би трябвало да позволи преноса на съветски артикули, като се изключи оръжия.

Миналия месец Русия съобщи, че е разположила в Калининград три самолета, пренасящи хиперзвукови ракети " Кинжал ", за " непрекъснато " дежурство.

Завзет от Червената войска от Германия в заключителните стадии на Втората международна война, Калининград е обособен от Русия след разпадането на Съветския съюз, когато Литва става самостоятелна страна.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР