Президентът Владимир Путин и китайският президент Си Цзинпин са разговаряли

...
Президентът Владимир Путин и китайският президент Си Цзинпин са разговаряли
Коментари Харесай

Путин и Си Цзинпин обсъдиха общите си проблеми - Ковид, НАТО и AUKUS

Президентът Владимир Путин и китайският президент Си Цзинпин са разговаряли като двама другари, съобщи съветникът на съветския водач Юрий Ушаков.

Държавните глави разговаряха посредством видеовръзка, като диалогът продължи час и половина. Путин и Си Цзинпин разискаха двустранния разговор и засегнаха интернационалния дневен ред. Китайският водач благодари на съветския си сътрудник за това, че не се е поддал на опитите да се вбие чеп сред Москва и Пекин, съобщи

Те показаха вяра, че ще се срещнат персонално през февруари и че ще участват дружно на церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри в Китай. След встъпителните бележки диалозите продължиха на четири очи.

„ Най-важното е, че, както наподобява, диалогът беше доста положителен, това е диалог сред двама сътрудници, двама другари, водачи на две огромни другарски страни “, сподели Ушаков пред кореспонденти. По думите му водачите са декларирали, че разговорът сред страните е достигнал невиждано високо равнище.

Както нагледно се е изразил Си Цзинпин, макар че двустранните връзки „ не са съюзнически “, те към този момент даже са надхвърлили това равнище „ по своята мощ и успеваемост “, уточни помощникът.

Руският президент и китайският президент се договориха Путин да посети Пекин през февруари 2022 година и да поддържа връзка персонално с сътрудника си. Борба с COVID-19 Държавните глави се споразумяха да засилят съдействието сред съответните организации в битката с пандемичния ковид.

„ Отбелязана бе значимостта на организирането и производството на съветските ваксини „ Спутник V “ и „ Спутник лайт “ в Китай “, сподели Ушаков.

Говорим за произвеждане на повече от 150 милиона дози годишно, посочи той.

Блокът AUKUS Друга тематика беше блокът AUKUS (САЩ, Англия, Австралия), който съгласно съветските и китайските водачи подкопава нуклеарния баланс и „ разпалва “ напрежението в Азиатско-Тихоокеанския район.

„ Изразени бяха опасения по отношение на интензивността на американците да трансформират конфигурацията на актуалната обстановка в Азиатско-Тихоокеанския район. И в тази връзка както от наша, по този начин и от китайска страна се следи отрицателна оценка на основаването на нови съюзи като Индо-Тихоокеанското четиристранно съдействие и американско-англо-австралийския съюз AUKUS “, изясни съветникът.

Ситуацията към НАТО Путин осведоми Си Цзинпин за неотдавнашния си диалог с американския си сътрудник Джо Байдън. По-специално президентът съобщи, че е предал на американския водач загрижеността на Москва по отношение на разширението на НАТО на изток и е обърнал внимание на нуждата от договаряния за интернационалните правни гаранции за сигурност от страна на Запада.

Те би трябвало да изключат по-нататъшно напредване на алианса до съветските граници и разполагането на оръжия, заплашващи Русия, на територията на Украйна и други прилежащи страни. „ Нашият президент означи, че като цяло диалогът с Байдън е бил осведомителен и потребен “, сподели Ушаков. Според него китайският президент е подкрепил настояванията на Русия. Кремъл е заречен да държи Пекин в течение. Среща на върха на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации Сред обсъжданите въпроси е било и предлагането на Русия за осъществяване на среща на върха на петте членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

„ И двамата водачи считат, че тази концепция е извънредно потребна, ще работят за нейното реализиране през идната година и беше контрактувано, че ще има непрекъснати контакти по този въпрос посредством външните министерства на двете страни, както до момента “, сподели помощникът. Държавните глави са възнамерявали да проведат и среща Русия-Индия-Китай „ в недалечно бъдеще “, сподели той.

„ Среща на върха за народна власт “ на Съединени американски щати По мотив на проведената от Съединени американски щати „ Среща на върха за народна власт “ без присъединяване на Русия и Китай Путин и Си Цзинпин я дефинираха като контрапродуктивна. „ Президентът и ръководителят бяха единомислещи в оценките си, че събитието е било замислено като конфронтационно през цялото време, в каквото в действителност се трансформира “, изясни Ушаков. Увеличаване на каузи на националните валути в търговията Лидерите се изрекоха в интерес на увеличението на каузи на рублата и юана в търговията.

„ И президентът, и ръководителят се изрекоха в интерес на увеличението на каузи на националните валути във взаимните разплащания и на разширението на съдействието за обезпечаване на достъп на съветските и китайските вложители до фондовите пазари на другата страна “, сподели помощникът. Те се споразумяха също по този начин да основат самостоятелна финансова конструкция, която да изключва външно въздействие върху придвижването на артикули сред Русия и Китай.

„ Особено внимание беше обърнато на нуждата от активизиране на напъните за интервенции сред Русия и Китай. Искам да кажа, че би трябвало да се сътвори такава конструкция, която да не може да бъде повлияна от трети страни “, уточни Ушаков. Руският президент и ръководителят на КНР са засегнали и въпроса за доставките на гориво по газопровода „ Силата на Сибир-2 “. Разговаряло се е и за експорт на съветско зърно за Китай.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР