Президентът в Троян за празника на града, патриарх Неофит става

...
Президентът в Троян за празника на града, патриарх Неофит става
Коментари Харесай

Президентът в Троян за празника на града, патриарх Неофит става "Почетен гражданин"

Президентът в Троян за празника на града, патриарх Неофит става "Почетен гражданин"
Президентът Румен Радев ще бъде посетител на Троян през днешния ден във връзка 150-ата годишнина от оповестяването му за град.

Празничната стратегия ще се състои на площад „ Възраждане “ и е с начало от 11.30 часа. Освен богата тържествена стратегия - изложения, концерти, 3D мапинг шоу и други, ще бъде връчено и званието "Почетен жител на Троян", като тази година удостоените с него са четирима, измежду които и Негово Светейшество патриарх Неофит. На патриарх Неофит званието ще бъде връчено не на тържественото съвещание на Общинския съвет, а на рождения му ден - 15 октомври, в Троянския манастир "Успение Богородично". Тогава ще бъде осветено и ремонтираното Антимово крило на Троянската света обител. С почетен знак "Златен герб - Троян" ще бъдат удостоени столичният хирург и донор за редица значими троянски дела проф. доктор Иван Гаврилов, дългогодишният шеф на троянската болница ("МБАЛ - Троян" ЕООД) доктор Пенко Бамбов, както и завеждащият АГ отделението в нея доктор Марин Василев и групово екипът на Планинската избавителна работа - Троян. Отличието "Почетен знак - Троян" ще бъде присъдено на 95-годишната троянка Иванка Минева, деец доброволец от Втората Световна война.

Празничният ден стартира в 9.00 часа с Божествена света литургия в църквата "Света Параскева-Петка". След това е дефилето и концертът на духовите оркестри на Сухопътните войски на Българската войска, на Ботевград, Ловеч и Троян на централен площад "Възраждане". Там, в 12.00 часа, тържествено ще бъде издигането знамето на града. "На многая лета" за троянци ще прозвучи в осъществяване на Трио "Тенорите".

В 20:00 часа за пръв път в Троян ще има 3D мапинг шоу и пиротехнически театър. Анимациите за 3D мапинг шоуто са въодушевени от историята на Троян – емблематични събития, персони, обекти. Светлинното триизмерно шоу ще се следи върху постройката на НЧ „ Наука-1870 година “, която ще бъде особено готова за задачата. Пиротехническото шоу е невиждано досега в Троян.

"Тази година празникът носи изключително неспокойствие и чувство, тъй като честваме 150 години от оповестяването на Троян за град! Годишнина, която ни връща обратно в историята на селището, личностите, събитията и която е мотив за равносметка за всичко, което генерации троянци са градили за достойното име на града! На светлия християнски празник – Петковден, дано си пожелаем да се сбъдне нашата най-голяма фантазия - Троян и общината да стават все по-добро място за живот, за основаване на семейство, за развитие", гласи поздравлението на ръководителят на ОбС-Троян инж. Петко Пенков. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР