Президентът Си Дзинпин иска да превърне едно тихо предградие на

...
Президентът Си Дзинпин иска да превърне едно тихо предградие на
Коментари Харесай

Призрачен град или нова китайска „силициева долина“

Президентът Си Дзинпин желае да трансформира едно безшумно предградие на Шанхай в китайска „ Силициева котловина “. Идеята е позната от повече три години, само че в този момент пред реализирането й стоят възходящи провокации.

Линганг е регион от 120 квадратни километра югоизточно от Шанхай, с почти една шеста от размера на Сингапур. Той беше избран от Си Дзинпин през 2018 година като най-хубавата зона за свободна търговия в страната. Районът също по този начин трябваше да бъде нов център за софтуерни промишлености, който да подтиква локалните нововъведения и да приключи зависимостта на Китай от задгранични технологии.

След третата година от старта на плана, държавното управление популяризира Линганг като голям триумф, цитирайки милиарди долари вложения, които е привлякла. И въпреки всичко бъдещето на Линганг като новата Силициева котловина на Китай остава надалеч от несъмнено, написа Bloomberg.

Със забавянето на стопанската система и геополитическото напрежение, което удари софтуерния бранш на Китай, на Линганг евентуално ще му бъде по-трудно да притегля частен капитал и гений. „ Виждаме течението на деглобализацията “, споделя Аопинг Джан, декан на частния проучвателен институт Zengliang в Пекин по отношение на провокациите пред плана.

Линганг притегля общо 62 милиарда $ в към 300 индустриални плана, като произвеждане на чипове и електрически транспортни средства, съгласно отчети на държавни медии, с помощта на ниските налози, по-малкото ограничавания по отношение на трансграничната търговия и паричните потоци и близостта до най-голямото пристанище в света.

Tesla направи първа копка на новата си Gigafactory в Линганг през 2019 година и това е единственият задграничен вложител към този момент. Останалите огромните вложители в центъра са най-вече локални имена като следената от страната Semiconductor Manufacturing International Corp, компанията за изкуствен интелект SenseTime Group Inc.

Големи мултинационални компании като цяло липсват в листата с огромни вложители на фона на възходящите старания на Съединени американски щати да лимитират американските вложения в китайски технологии.

В момента Линганг остава значително нереален град. Много от работещите в града са най-вече служащи във заводи и мениджъри, които живеят наоколо.

„ Най-голямото преимущество на града е, че предлага относително огромни индустриални благоприятни условия “, споделя специалист от Шанхайската академия за обществени науки. Но „ висококачествените гении изискват по-високо качество на живот и работа. В това отношение към момента има някои пропуски, които Линганг би трябвало да запълни. “

Все отново Шанхай има опит в превръщането на отдалечени сектори земя в процъфтяващи бизнес центрове. Пудонг е регион в източната част на града, който от оризище се трансформира от в най-известния финансов регион на Китай след три десетилетия на развиване. Там се намира Zhangjiang, софтуерен парк, дом на огромни мултинационални компании.

Шанхай си е сложил амбициозна цел за Линганг: до 2025 година той ще бъде дом на над 1000 високотехнологични компании, 100 спонсорирани от фирмите проучвателен и развойни институции и осем интернационално конкурентни лаборатории. Стойността на промишлеността за чипове ще надвиши $14 милиарда, което е 10-кратно нарастване от 2021 година

Нарастващите провокации не отхвърлят държавното управление. Основен приоритет е построяването на повече жилища и улеснения, с цел да се настанят към 800 000 поданици до 2025 година, съгласно държавни изказвания. Близо 2 милиона квадратни метра земя са планувани за жилищно строителство единствено през тази година, което съставлява една трета от общото предложение на нова земя за частни жилища в Шанхай през 2022 година

За да привлекат нови гении, управляващите понижиха прага за закупуване на парцели предишния месец. Правителството ще даде извънредно значимите „ хукоу “ – разрешителни за престояване.

Местните управляващи оповестиха разширение на мрежата за публичен превоз до предградията, в това число Линганг, който сега се свързва с града единствено с една станция на една линия на метрото. Планира се 26-километрова железопътна линия, свързваща предградието с интернационалното летище Пудонг.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР