Президентът сформира една нерегистрирана партия на властта. Не е тайна,

...
Президентът сформира една нерегистрирана партия на властта. Не е тайна,
Коментари Харесай

Христо Иванов, ПП-ДБ: Всички сме притиснати до стената. Държавата може да тръгне по много добър или лош път, среден няма

Президентът образува една нерегистрирана партия на властта. Не е загадка, че се чака доста съществено присъединяване на президентския тим на локалните избори. През избрани неофициални контакти в Пловдив могат да се проследят избрани вектори и в правосъдната власт. Ако се стигне до освобождението на Иван Гешев, къде ще застане да вземем за пример ръководителят на Върховния административен съд? Това съобщи съпредседателят на “Продължаваме смяната – Демократична България ” Христо Иванов.

Той уточни като притеснителен обстоятелството, че в последните две години президентът Радев натрупа власт в администрацията и че сякаш слабата по конституция фигура на президента се е оказала доста мощна посредством изплуването на един авариен парламентарен модел, който по план е трябвало да е единствено краткотраен.

„ Особената заплаха в него е, че не е ясно по какъв начин и дали излъченото от президента служебно държавно управление се управлява от него. Затова едно постоянно парламентарно държавно управление ще приключи безотговорното служебно държавно управление и паралелите с 16-а руска република ”, сподели Иванов пред Дарик.

Според него възможностите за реализация на първия мандат не са огромни, а и не вижда огромно предпочитание у самата ГЕРБ да го осъществя, по-скоро с този си опит тя се опитвала да отбрани името си.

Иванов отхвърли и разновидността гласуването да бъде скрито, тъй като “то на процедура е очевидно – който гласоподава скрито, гласоподава друго от това, което се чака от него ” и не е въпросът в това, дали ще се намерят спомагателни 10 депутати към недостигащите на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ, които да влизат и излизат от залата.

“Да речем, че този кабинет мине, след това по какъв начин ще действа той, без да има ясно устойчиво болшинство? ”, попита Иванов.

По думите му издигането на Мария Габриел за претендент министър председател на ГЕРБ-СДС е бил опит за независим мотив за превъзмогване на обещанието на “Продължаваме смяната – Демократична България ” да не поддържат първия мандат.

“Ние, за разлика от Бойко Борисов, нямаме такава еластичност и акробатика. Това не е дебелоглав, а поредност. Еврокомисията, от която идва Габриел, е призвана да е пазителка на правовия ред в Европейски Съюз, само че сама се е провалила с механизма за наблюдаване над правосъдната ни система. Той е трябвало да продължи най-много 3 години, а е траял 16 и е приключил безуспешно със срамна договорка сред Европейската национална партия и Европейска комисия на Жан-Клод Юнкер ”, съобщи Иванов.

“Сега настояваме, че действителният късмет за държавно управление с втория мандат е не тъй като желаеме да е нашия, а тъй като, който държи мандата, показва фигурата на премиера. Защото министър председателят може самичък да смъкна държавното управление, в случай че то се окаже фасада, в случай че в един миг отново се получи да имаме едни поръчки за промяна, а те да не се случат. Ние желаеме да сме сигурни, че като ще приказваме за конституционна промяна, тя ще е до обявата ѝ в “Държавен вестник ”, а не да стигне доникъде и след това да завие нанякъде. Затова е значимо кой е министър председателят. На акад. Денков имаме доверие, че в случай че нещата не тръгнат натам, накъдето би трябвало, той ще си подаде оставката ”, акцентира Христо Иванов.

По думите му Иван Гешев към този момент е убедил съвсем всички партии, че без конституционна промяна на прокуратурата не може да се мине, а по огромните тематики има значително междупартийно единодушие. Но огромният въпрос е във опцията за доверие – че няма да се появи следващата фасада на нормалните корупционни практики.

“Голямата разграничителна линия не е сред нашите партии, а сред гласоподавателите и политиците. Сред нашите гласоподаватели също има хора, дали ни със скърцане на зъби заем на доверие. Въпросът е по какъв начин можем да се надигнем пред тях. Да, ще вършим ръководство, това е императив, само че би трябвало да имаме рационални аргументи да считаме, че то ще реши фундаменталния проблем – корупцията ”, сподели Иванов. Защото, без да се реши този проблем, нито ще има гаранции по какъв начин се харчат парите от бюджета, нито ще има Шенген и Еврозона.

Според Иванов, в случай че първият мандат завърши несполучливо, Борисов няма по какъв начин да изясни, че не поддържа втория, при изискване че ГЕРБ поддържат конституционната промяна, законодателната стратегия и управническата стратегии, направени от ПП-ДБ, а механизмът за следствие на основния прокурор, по който в 4 Народното събрание се водеха войни, мина в петък в Народното събрание като парещ нож през масло.

“Ако няма държавно управление, всеки който завлече страната на следващите избори, ще носи голяма отговорност. Най-добре за всички е ние, от ПП-ДБ, да можем да подсигуряваме тази промяна. Всички си трансформираха позицията за правосъдната промяна – Българска социалистическа партия още през 2020 година, след това Движение за права и свободи извади план за конституционна смяна, последни са ГЕРБ. Това е почтено за почитание, само че в полза на всички е ние, ПП-ДБ, да сме в основата на структурата – ние с министър председател, който да може да си подаде оставката, това е успокояващо за всички. Това софтуерно може да стане единствено с втория мандат ”, безапелационен е Иванов.

По думите му, самият състав на държавното управление е делегиран на акад. Денков. Но в изискванията на огромно съмнение в Народното събрание евентуално образът му ще е нещо като длъжностен кабинет на Народното събрание, без ярки политически лица.

“И като забележим, че нещо в действителност става – даже и с гласовете на ГЕРБ и Движение за права и свободи, тогава ще променим лицето на политиката. Защото в този момент въпросът е освен за държавно управление, а за смяна на политиката в страната ”, сподели съпредседателят на Демократична България. Според него в този момент никоя политическа мощ не е в позиция да слага условия и който счита, че ще завоюва в някакви игри на договаряния, симулации или вземане-даване, може да си аргументи огромни неприятности.

“Трябва с отрезвяващ смут да вземем виновни решения, да ги използван и да се надяваме Господ да ни е на помощ. Никой няма козове, всички сме притиснати до стената. Тази страна може да тръгне по доста добър или по доста неприятен път, междинен път няма ”, сподели Христо Иванов.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР