Президентът Румен Радев заяви, че настояващите да се прати военна

...
Президентът Румен Радев заяви, че настояващите да се прати военна
Коментари Харесай

Радев: Настояващите за военна помощ за Украйна го правят от безотговорност или невежество |

Президентът Румен Радев съобщи, че настояващите да се прати военна помощ на Украйна или показват безконтролно държание, тъй като не могат да преценяват рисковете за България, или го вършат от незнание.

По време на посещаване в Пловдив президентът сподели, че ощe в първите часове на войната е събрал на консултативна среща ръководството на страната, където ясно и изрично са осъдили експанзията на Руската федерация в Украйна. Президентът акцентира, че България е предан член на НАТО и Европейски Съюз и е солидарна с нашите сътрудници и съдружници, само че „ има възприятието, че доста хора приказват без да имат лично мнение “ и приказват по отношение на условията на нашите сътрудници.

" Хората, които насаждат тези милитаристични настроения и непрестанно упорстват за даване на оръжие, не вършат съществени основни разлики. За разлика от нашите сътрудници, България е доста по-близо до този спор - ние имаме действителна обща граница по Черно море. Имаме и голяма историческа диаспора в Украйна. Ние сме доста по-зависими и от съветския газ. Така че хората, които вземат решение, би трябвало да се преценяват на първо място със сигурността на българите. Другите съгласно мен го вършат от незнание без да правят оценка въобще какъв е рискът ", сподели Румен Радев.

Държавният глава зададе няколко въпроса на политиците, които желаят да се даде военна помощ на Украйна: да преценяват какво е равнището на въздушна защита за живеещите от Дуранкулак до София; положението на българската изтребителна авиация; докога евроатлантическите ни съдружници ще бъдат в страната – Военновъздушни сили на Нидерландия са тук до края на май, дали има планувани по-късно и какво е положението на българската радарна система.

" Нека тези хора си отговорят на тези въпроси. Знаят ли според проектите на степенуван отговор с нашите съдружници какви са периодите и какъв е процесът на делегираните сили, които би трябвало да дойдат тук? Какъв ще бъде техният потенциал? Ако знаят отговорите на тези въпроси и продължат да упорстват, значи тяхното държание е безконтролно, в случай че не ги знаят, просто е невежо. "

Радев загатна, че прекъсването на съветския газ е заради медиаторите

Според президента Европа е закъсняла с вземането на общо решение за съветския газ, защото Русия от дълго време е предизвестила какво може да се случи. Радев акцентира, че не оправдава съветската страна, тъй като е нарушила контракта си с България:

" Въпросът е какво направи България, в случай че знаеше, че има такава евентуална заплаха. Сключи ли " Булгаргаз " непосредствено контракт за доставка за май? Ако го беше сключил, каква щеше да е цената - най-вероятно 70 евро. Има ли контракти за медиатори, за какво се появиха медиатори? МЕТ Енерджи - на каква цена, ММ ЕНЕРДЖИ– на каква цена?   Ако се окаже в действителност, че медиаторите влизат в играта, нещо, за което заговорих още с отстраняването на бившето управление на " Булгаргаз ", дали това не е целеустремено? Ако цената скочи с 30%, стотици хиляди българи и дребни и междинни предприятия ще са на ръба, по какъв начин ще понесем този удар? Ако решението е нови заеми за разпределяне на помощи, все в миналото стопанската система ще рухне. "

Българска социалистическа партия ще откри метод да остане в обединението

Румен Радев е на мнение, че в случай че в последна сметка се вземе решение да се прати военна помощ в Украйна, управлението на Българска социалистическа партия " ще откри такава дефиниция, с която хем да не носи отговорност, в случай че се прати нещо, хем да остане в обединението ".

Инцидент с автомобил на НСО на път за Пловдив

Радев разяснява и случая с автомобил на НСО, който се е движел пред автомобила на президента на път за Пловдив.

" Автомобилът на НСО, който се движеше преди мен, претърпя ПТП – изскочи камион при изпреварване насреща. Пострада лекарят на моя екип, който незабавно взех в моята кола и водих в болница в Пловдив – има фрактура на лакътна става. Движението беше тежко, Пловдив е промишлен град, върви и тежка транспортна техника. Крайно време е да се решат въпросите с обходните пътища на Пловдив, случаят се случи в най-тесните сектори на пътя ", съобщи Румен Радев.

По-рано през днешния ден от НСО оповестиха, че двама техни чиновници са с контузии, откакто са ударени от тежкотоварен автомобил, навлязъл в насрещното платно към 10 часа през днешния ден. От службата показаха, че потърпевшите са контактни и са откарани за обзор в лечебно заведение. От НСО осведомиха още, че са нанесени вреди на служебния автомобил на НСО, който не е превозвал охранявано лице.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР