Президентът Румен Радев започва консултации с парламентарните групи в 50-ото

...
Президентът Румен Радев започва консултации с парламентарните групи в 50-ото
Коментари Харесай

Започват консултациите при президента

Президентът Румен Радев стартира съвещания с парламентарните групи в 50-ото Народно заседание преди да връчи изследователски мандат за сформиране на държавно управление на най-голямата от тях – ГЕРБ-СДС. Днес президентът ще беседва с представители на първите три обединения.

Две седмици след изборите няма отговор на въпроса: Ще успее ли 50-тото Народно заседание да излъчи държавно управление?

" В една парламентарна република от политическите партии, спечелили изборите, зависи по какъв начин ще се развива страната оттук насетне. Тяхна е отговорността "... разяснява президентът Румен Радев, който стартира плануваните в Конституцията политически съвещания с партиите преди да връчи първия изследователски мандат за сформиране на държавно управление. 

Държавният глава ще беседва поотделно с представители на седемте обединения и ще разиска с тях опциите Народното събрание да излъчи кабинет. 

Консултациите стартират в 9.00 часа с ГЕРБ-СДС, които ще получат и първата опция да сформират държавно управление. Лидерът на най-голямата Народното събрание група Бойко Борисов към този момент предложи формула:

" Да се направи експертен кабинет. Той би трябвало да е номиниран по значимите министерства от ГЕРБ, изключително министър председател, външен и министър на защитата. В първия мандат е само допустимо да се сформира държавно управление. Другият излаз е септември да се отиде още веднъж на избори ".

В търсене на поддръжка преди седмица ГЕРБ предложения на диалози останалите шест обединения. Отзоваха са две - Движение за права и свободи и " ИТН ".

" Летим към новите избори тъй като няма виновни партии. Правителство на споделената отговорност с повече партии има по какъв начин да се направи. Управлението има смисъл единствено от първите три партии. От другите, с наслада, и министри да дадат, и поддръжка да дадат - e това е необятна споделена отговорност ", уточни Борисов след извършените диалози.

След ГЕРБ на съвещания при президента са поканени представителите на Движение за права и свободи, които ще получат втория изследователски мандат за държавно управление, в случай че първият се провали. Председателят на парламентарната група на Движение за права и свободи Делян Пеевски:

" Да се опитаме да създадем едно обикновено евроатлантическо държавно управление, с цел да запазим пътя на България, а не да я " подарим " на Путин ".

Трети на " Дондуков " 2 ще бъдат от обединението " Продължаваме промяната " – " Демократична България ". Срещата им с президента е планувана за 14.00 часа. Формацията остава в съпротива и няма да поддържа експертен кабинет. Председателят на групата на ПП-ДБ Николай Денков настоя:

" Експертните кабинети, в които няма ясна политическа отговорност, са прелестен смокинов лист, зад който могат да се вършат доста безобразия ".


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР