Президентът Румен Радев започна консултациите с представителите на парламентарните групи

...
Президентът Румен Радев започна консултациите с представителите на парламентарните групи
Коментари Харесай

Започнаха консултациите за съставяне на кабинет

Президентът Румен Радев стартира консултациите с представителите на парламентарните групи в 49-ото Народно заседание за сформиране на кабинет. Той се срещна през вчерашния ден с представители на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.
Двете обединения водят договаряния по законодателната стратегия на Народното събрание, само че отхвърлят да водят диалози за сформиране на постоянен кабинет. Двете обединения към този момент се сплотиха към кандидатурата на Росен Желязков и той бе определен за ръководител на 49-ия парламент. Имат общи визии и за бюджета.
След избора на ръководител на Народното събрание периодите към този момент са в ръцете на президента. Първата стъпка са консултациите с всички парламентарните групи. Колко време ще бъдат те - взема решение Румен Радев. След това предстои  връчването на първия мандат на най-голямата партия в Народното събрание. Тя има период от 7 дни, през който номинираният за министър председател от съответната група предлага структурата и състав на кабинет. Ако няма триумф, може още веднъж да има съвещания или непосредствено президентът да премине към втори изследователски мандат, който отива при втората по величина партия. В случая това са ПП-ДБ. Ако и вторият опит е несполучлив, то тогава президентът в 7-дневен период би трябвало да дефинира самичък на коя партия ще даде третия мандат. Ако и тогава има крах, то най-близката допустима дата за избори е в края на юли.
По-рано в депутатите сътвориха през вчерашния ден Временна комисия за разработване на план на Правилник за организацията и активността на Народното събрание. Срокът за писмени оферти от народните представители за изменение и  допълнения в плана е до 24 април в това число.
За ръководител на комисията бе определен Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС. Нейни членове са съпартиецът му Христо Гаджев, Никола Минчев и Людмила Илиева от ПП-ДБ, Петър Петров и Цвета Рангелова от " Възраждане ", Хамид Хамид и Йордан Цонев от Движение за права и свободи, Мая Димитрова и Иван Иванов от " Българска социалистическа партия за България ", Павела Митова и Гроздан Караджов от Има Такъв Народ.
За първи път първият ден на Рамазан Байрам е разгласен за неработен на депутатите и те ще почиват през днешния ден. Преди това беше гласувана оставката на  Лена Бориславова след подадена оставка от нейна страна на 12 април. " За " бяха 181 народни представители, " срещу " - 40, въздържали се нямаше.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР